fbpx

Loont overstappen bij renteverlenging?

Als ondernemer herkent u het vast, uw zakelijke lening bij uw huidige bank heeft een rentevast periode van zeg 3 of 5 jaar. Net voor de rentevast periode afloopt ontvangt u een voorstel voor de nieuwe rentevast periode die u alleen maar hoeft te tekenen. Gemakkelijk toch?

Waarom toch verder kijken bij een renteverlenging

We zien bij onze klanten dat het nieuwe rentevoorstel van de huidige bank vaak goedkoper kan. Het einde van de rentevastperiode is een belangrijk moment om te kijken naar de rente opbouw die uw huidig bank in rekening brengt. De bank hanteert namelijk standaard tarieven op basis van de risicoklasse waarin men uw bedrijf indeelt.

We zien dat vaak in het nieuwe rentevoorstel onvoldoende gekeken is naar de positieve ontwikkeling van uw bedrijf in de afgelopen rentevast periode. En omdat de rente bepaald wordt door de risico inschatting van de bank, wordt de rente hierdoor onnodig hoger. Een indeling in een lagere risicoklasse verlaagt op een eenvoudige manier het nieuwe rentepercentage dat u gaat betalen in de nieuwe rentevastperiode. Uw huidige bank zal echter niet zomaar uw bedrijf indelen in een lagere risicoklasse. In ons artikel over het aanvragen van een zakelijke hypotheek voor uw bedrijfspand leest u hierover meer of vraag uw adviseur van Financieringsgilde.

Een tweede belangrijke reden om bij een nieuwe rentevastperiode meerdere offertes op te vragen, is  wens van financiële partijen om marktaandeel te vergroten. Denk hierbij aan bestaande grootbanken maar zeker ook aan voor nieuwe geldverstrekkers. Men zal in dat geval bereid zijn een lagere rente aan te bieden dan u van uw huidige bank krijgt in hun nieuwe rentevoorstel. Het verschil tussen het aanbod van uw huidige bank en dat van een andere geldverstrekker kan soms 1% tot 1,5% zijn en dat tegen dezelfde of betere condities.

Overstappen kost geld

Dat klopt. Om over te kunnen stappen naar een andere geldverstrekker, maakt u kosten. Denk hierbij aan kosten voor notaris, afsluitprovisie, taxatie en uw adviseur van Financieringsgilde. Omdat deze kosten echter eenmalig zijn en u de hele nieuwe rentevastperiode profiteert van de lagere rente, verdient u deze kosten bijna altijd snel terug. En in veel gevallen geven geldverstrekkers u korting wanneer wij de aanvraag voor u opstellen. Hierdoor verkort u de terugverdientijd nog verder.

Een voorbeeld

Een relatie heeft een financiering van €250.000. De huidige geldverstrekker bood een rentepercentage van 4,65% voor een periode van 5 jaar. Dezelfde financiering konden wij voor onze klant realiseren tegen een rentepercentage van 3,65%.

Het jaarlijkse voordeel wordt door de aflossing op de hoofdsom jaarlijks iets lager, maar bedraagt gemiddeld  €2.200.

De eenmalige kosten voor notaris, taxatie en advieskosten bedroegen €4.250 die binnen 2 jaar zijn terugverdiend waarmee een netto voordeel is behaald van €6.750.

Renteverlenging vrijblijvend vergelijken

Ook weten of overstappen voor u loont? Vraag vandaag nog een vrijblijvend voorstel aan. U krijgt van onze adviseur in uw regio vooraf een inschatting van de mogelijkheden en een indicatie van de te verwachten kosten.

Direct een vrijblijvende offerte?