fbpx

De coronacrisis treft ons allemaal

elk dag een tip om liquiditeitsproblemen te voorkomen

Laatste update: 19 maart 2020

Binnen 1 minuut weet je of factoring een oplossing kan zijn in de coronacrisis

Tip 3: Denk eens aan factoring

Kun je het je niet veroorloven om lang op je geld te wachten? Misschien heb je nu direct minder inkomsten vanwege de coronacrisis maar heb je wel personeelslasten die elke maand betaald moeten worden. Dan is factoring of voorfinanciering een verstandige keuze. De uitstaande factuur werkt als onderpand van jouw lening. Dat geeft een factormaatschappij meer zekerheid dan bijvoorbeeld een reguliere geldverstrekker. Zo kunnen veel ondernemers die niet in aanmerking komen voor een lening toch een financiering krijgen.

Voorfinanciering van facturen

Bij voorfinanciering worden al je facturen binnen 48 uur nadat ze zijn verstuurd, voor een deel voorgeschoten. Heeft je klant uiteindelijk zelf de factuur voldaan? Dan krijg je het resterende deel uitbetaald. Zo kun je altijd over cash geld beschikken.  

Factuurfinanciering

Factoring wordt ook wel factuurfinanciering genoemd en is een flexibele en gebruiksvriendelijke manier van financieren. Je hebt een factuur naar je klant verstuurd maar die wordt vaak pas laat betaald. Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij je als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een factoringmaatschappij. Je krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct je geld en hoeft dus niet te wachten totdat de facturen zijn betaald.

In stappen ziet dat er als volgt uit:

  1. Je levert een product of een dienst aan een zakelijke klant en stuurt zelf de klant daarvoor een factuur.
  2. Een kopie van de factuur stuur je naar het factoringbedrijf. Soms kun je de factuur ook uploaden in een online afgeschermde omgeving.
  3. Het factoringbedrijf ontvangt de openstaande factuur en checkt bij de debiteur, jouw klant dus, of dit bedrag klopt. Als dat zo is, wordt de factuur gefinancierd en ontvang je het openstaande bedrag minus de vergoeding die je betaalt voor financiering, meestal binnen 24 uur op uw rekening.
  4. Jouw klant betaalt vervolgens het factuurbedrag direct aan het factoringbedrijf.
  5. De uitstaande factuur werkt als onderpand van de lening van het factoringbedrijf. Dat betekent dat als jouw bedrijf failliet gaat, het factoringbedrijf nog steeds recht heeft op het openstaande bedrag van de factuur bij jouw klant. Dit hangt wel af van de factoringvorm die je kiest. In het blog Welke verschillende vormen van factoring zijn er? leest u daar meer over.

Met factoring kun je meestal binnen 24 uur al over uw geld beschikken.

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.