fbpx

Bieden gedragscodes u meer zekerheid?

Wanneer u als ondernemer een bank of andere potentiële financier benadert, wordt u – in tegenstelling tot consumenten – niet beschermd door extra wetgeving. U moet zelf beoordelen of u de juiste keuze maakt. Wel zijn er op dit vlak positieve ontwikkelingen te melden, want sinds 1 juli 2018 geldt voor banken een gedragscode voor financiering van zakelijke klanten tot een jaaromzet van 5 miljoen. Meer in detail leest u hierover in ons eerdere bericht. En per 1 juli 2019 komt er ook een gedragscode voor aanbieders van alternatieve financiering. Deze codes moeten u als klant van deze financiers meer zekerheid bieden.

Maar gedragscodes zijn niet zaligmakend

Maar helaas: gedragscodes zijn niet zaligmakend. Op grond van de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering zullen banken u in bepaalde situaties gaan doorverwijzen naar een adviseur (bijvoorbeeld als zij uw financieringsaanvraag afwijzen). Dit is uiteraard zeer positief, maar in eerste instantie zullen zij ‘gewoon’ proberen om u hun eigen product te verkopen. En dat is niet onlogisch: ook banken zijn ondernemers. Wel moeten zij u goed informeren tijdens het financieringstraject, maar dan is het aan uzelf om te beoordelen of de geboden financiering voor u de best mogelijke optie is. Bovendien gaan banken u doorverwijzen naar andere aanbieders met wie zij afspraken hebben gemaakt over samenwerking. Dit zijn dus niet automatisch de aanbieders of bemiddelaars die u de beste oplossing bieden.

Schakel altijd een onafhankelijke adviseur in

Ook aan de toekomstige gedragscode voor alternatieve financiering zitten beperkingen, alleen al omdat deze code alleen geldt voor financiers die zijn aangesloten bij de Stichting MKB-Financiering. Het is daarom sterk aan te bevelen om bij financieringsvraagstukken áltijd een onafhankelijke adviseur in te schakelen. Een goede adviseur is transparant en zal u per financieringsoptie vertellen wat de voor- en nadelen zijn. Daarnaast werkt een goede adviseur uitsluitend met góede aanbieders en dan weet u sowieso zeker dat u voor kwaliteit kiest.

Ook de gedragscode adviseert: maak gebruik van een adviseur

Wat positief opvalt in de gedragscode is dat de banken zelf ook adviseren gebruik te maken van een externe adviseur. Deze open houding is prettig en werkt zeker in uw voordeel. Want ook wanneer de banken u meer volledig informeren over hun voorwaarden, moet u nog wel zelf een keuze maken tussen de verschillende mogelijkheden. Omdat er geen afspraken zijn over een uniforme wijze van informeren blijft vergelijken voor veel ondernemers lastig en tijdrovend.

Financieringsgilde

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.