fbpx

Hypotheek bedrijfspand: wat is het?

Heeft u uw droom-bedrijfspand gevonden of plannen om te beleggen in residentiële of zakelijke panden? Voor de aanschaf van een pand is een flinke investering nodig, die veel ondernemers niet met enkel eigen middelen kunnen opbrengen. Het aanvragen van een zakelijke hypotheek is dan de oplossing, maar dat ervaren veel ondernemers als een ingewikkeld proces doordat er veel aanbieders zijn met elk hun eigen voorwaarden en eisen. En er zijn verschillende varianten van zo’n hypotheek. In deze blog gaan we in op drie veel gestelde vragen.

Hypotheek bedrijfspand: wat is het?

Een hypotheek bedrijfspand wordt gebruikt voor het financieren van zakelijk onroerend goed. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een winkelpand, voorraadhal of een kantoorgebouw. Als u een bedrijf wilt opstarten, als uw bedrijf groeit of als u wilt beleggen in vastgoed kunt u in aanmerking komen voor een hypotheek bedrijfspand. De hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen, is afhankelijk van verschillende factoren. Met name de winstgevendheid en stabiliteit van uw bedrijf en de waarde van het pand waarvoor u financiering aanvraagt, zijn van grote invloed. De investeerder krijgt dat pand als onderpand: mocht u om een of andere reden niet meer kunnen aflossen, dan wordt het pand verkocht en wordt de investeerder van de opbrengst terugbetaald.

Looptijd zakelijke hypotheek

Aan een hypotheek bedrijfspand zit altijd een bepaalde looptijd vast: u spreekt met de investeerder af dat (een deel van) de hypotheek binnen een bepaald aantal jaren moet worden afgelost. Een zakelijke hypotheek loopt in de meeste gevallen 20 tot 25 jaar. Tijdens deze looptijd betaalt u rente over het openstaande bedrag en betaalt u elke maand een deel terug. Een eventuele verbouwing wordt in de meeste gevallen in 10 jaar afgelost.  Meer informatie over de looptijd vindt u ook op de website van de Kamer van Koophandel.

Vormen van aflossen

De hoogte van de aflossing verschilt sterk per investering. Hierbij speelt de afschrijving van uw pand een rol en verschillen per aanbieder de normen die ze hanteren. Er zijn twee vormen van aflossen die vaak voorkomen, de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

Bij een lineaire hypotheek blijft het maandelijkse bedrag voor de aflossing tijdens de looptijd gelijk. Maar het bedrag voor de rente daalt, waardoor  dus uw maandlasten ook gaan dalen.

Een annuïteitenhypotheek kent een vast maandelijkse bedrag voor aflossing en rente. Hoe meer u heeft afgelost, hoe lager uw rentelasten zijn. U heeft zo de hele looptijd een vast bedrag dat u besteed aan uw hypotheek, maar gaat wel geleidelijk meer aflossen.

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.