fbpx

Investeren in vastgoed? Ga op tijd in gesprek met uw adviseur!

“Bankloket nog maar op een kier voor vastgoedondernemer”, kopte Het Financieele Dagblad (FD) op 26 maart. In het bewuste artikel wordt aangegeven dat banken steeds terughoudender worden om een financiering te verstrekken voor investeringen in vastgoed. En áls zij dit al doen, dan in elk geval niet meer tegen de extreem lage rentes van enkele jaren geleden. Wat betekent dit nu voor u, als u overweegt om – voor het eerst of opnieuw – in vastgoed te investeren?

Nieuwe klanten worden niet of nauwelijks geaccepteerd

In het FD-artikel zegt de directeur van Vastgoed Belang (de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers) dat banken nieuwe vastgoedklanten niet of nauwelijks accepteren en dat ook herfinanciering soms lastig is. De banken bevestigen dit. Rabobank erkent terughoudender te zijn geworden met leningen aan vastgoedondernemers en bovendien is de bank veel strenger geworden voor de leners. De aflossingspercentages zijn verhoogd en ook moeten beleggers meer eigen geld meebrengen. Bij ABN Amro staat de deur nog wel iets verder open, maar ook deze bank is kritisch. Beide genoemde banken geven aan vooral te kiezen voor vastgoedinvesteerders die met hun investeringen bijdragen aan verduurzaming en/of het oplossen van het woningtekort (bijvoorbeeld door transformatie van kantoren naar woningen).

De extreem lage rentes behoren tot het verleden

Een vastgoedondernemer zegt in hetzelfde artikel dat er wel alternatieven zijn, maar dat die een stuk duurder zijn. Het is echter een feit dat ook banken hogere rentes berekenen. De periode van extreem lage rentes van 1,5 tot 2% ligt achter ons; de spotgoedkope financieringen behoren tot het verleden. Als u al bij een bank terecht kunt, zult u een ‘normale’ rente betalen. En daarmee zijn ook de alternatieven marktconform, in tegenstelling tot de goedkope bankleningen van enkele jaren geleden.

Er zijn goede financieringsmogelijkheden

Wie nu in vastgoed investeert, zal het voor de financiering vooral moeten zoeken in een combinatie van de beschikbare financieringsmogelijkheden. Gelukkig zijn er specialistische aanbieders op de markt gekomen. Daarbij zijn deze alternatieve geldverstrekkers goed met elkaar te combineren, waardoor voor u goede financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn.

Ga met uw adviseur om de tafel

Nu de financiering van vastgoed duurder en complexer is geworden én vastgoed momenteel duur is, waardoor de aanvangsrendementen enorm zijn gedaald, is het zaak om op tijd met uw adviseur om de tafel te gaan als u overweegt om in vastgoed te investeren. Ga samen na welke financieringsmogelijkheden er zijn (waarbij u het vooral in een combinatie moet zoeken), wat dit kost én of dit opweegt tegen het te behalen rendement.

Rendement van investering berekenen

Vul hier uw e-mailadres in en download direct ons hulpmiddel. Dit excelbestand helpt u bij het maken van een rendementsberekening.


  • Dit formulier verzamelt uw gegevens om een online advies te geven. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens en deze worden beveiligd bewaard. Lees meer over hoe wij met uw gegevens omgaan in ons privacy statement.

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.