fbpx

Als specialist in het financieren van zakelijk vastgoed, adviseren wij dagelijks bij de aankoop van commercieel vastgoed. Een vraag die regelmatig gesteld wordt is of het pand niet te duur is om te kopen.

Wat is commercieel vastgoed

We spreken over commercieel vastgoed wanneer een pand wordt gekocht met het doel om deze vervolgens te verhuren aan derden. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld een bedrijfspand of winkelruimte. Ook adviseren we regelmatig beleggers in woonhuizen, waarbij er wordt belegd in meerdere woningen die verhuurd worden.

Wat zegt de NVM over de prijsontwikkeling van commercieel vastgoed

Een onafhankelijke indicatie over de prijsontwikkeling vinden we bij de NVM. Zij onderzoeken regelmatig de prijsontwikkeling en actualiseren de volgende tabellen. De meest recent gepubliceerde tabel is van september 2018 (bron NVM).

Wat opvalt is dat de prijsontwikkeling van commercieel vastgoed bij de laatste meting achter liep op die van woningen. Ook was de prijsontwikkeling toen nog niet op het niveau van 2002, al lijkt de markt sinds de laatste meting wel weer hoger te zijn.

Bereken het aanvangsrendement

Een goede indicatie of het aantrekkelijk is te investeren in het pand, is het berekenen van het aanvangsrendement op basis van huuropbrengsten en kosten. Een groot voordeel hierbij is dat de rentepercentages momenteel laag zijn. Helaas staat niet elke bank open voor commercieel vastgoed. Hierdoor zijn regelmatig alternatieve financieringsoplossingen nodig, waarbij rentepercentages hoger zijn dan beleggers de afgelopen jaren gewend waren.

Meer hierover leest u in ons artikel over het belang van renteontwikkelingen en investeren in vastgoed.

Vraag uw vrijblijvende indicatie of berekening 

Op grond van de hiervoor beschreven prijsontwikkeling, is het zaak om op tijd met uw adviseur om de tafel te gaan als u overweegt om in vastgoed te investeren. Ga samen na welke financieringsmogelijkheden er zijn, wat dit kost én of dit aansluit bij het te behalen rendement.

commercieel vastgoed

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.