fbpx

Recent heeft de overheid besloten tot een verbod op energie-onzuinige kantoren. In dit artikel vertellen we u meer hierover. U weet zo of uw pand geraakt worden door dit besluit en hoe u nu vast de juiste acties kunt ondernemen.

Wanneer gaat het verbod op energie-onzuinige kantoren in?

Sinds 1 januari 2008 is al bij verkoop, verhuur of oplevering een geldig energielabel verplicht.  Aanvullend hierop geldt vanaf 1 januari 2023 een verbod voor energie-onzuinige kantoren.

Wat betekent dit verbod op energie-onzuinige kantoren?

Op basis van dit verbod, moeten alle kantoren in Nederland na 1 januari 2023 minimaal beschikken over een energielabel C. Dit betekent een energie-index (EI) van 1,3 of beter. Wanneer uw kantoor niet beschikt over minimaal een energielabel C, dan mag u het pand niet als kantoor gebruiken.

Hierbij wordt wel gekeken naar de functies van het kantooroppervlak.  Als uitgangspunt hebben ook kantooroppervlak met een nevenfunctie zoals kantine of vergaderzalen een labelplicht. Uitzondering hierop is wanneer de nevenfuncties meer dan 50% van het totale kantooroppervlak beslaat.

Daarnaast gelden een paar uitzonderingen op het verbod:

  • rijks- en gemeentelijke monumenten
  • panden die binnen 2 jaar worden gesloopt, onteigend of getransformeerd.

Wat kunt u vooruitlopend op het verbod op energie-onzuinige kantoren doen?

Veel voorkomende besparingsmogelijkheden
Inzicht in mogelijkheden

Het is van belang tijdig te starten met het in kaart brengen van de mogelijkheden en onmogelijkheden. U kunt geheel vrijblijvend en kosteloos gebruik maken van onze duurzaamheid scan. U krijgt daarmee snel een eenvoudig een eerste indicatie van de besparingsmogelijkheden.

Wanneer u zicht heeft op de gewenste aanpassingen en verbeteringen in uw gebouw, kunt u samen met onze adviseurs kijken naar de financieringsmogelijkheden en subsidiemogelijkheden.

Ook wanneer u (nog) geen aanpassingen doet in uw kantoor, is het raadzaam met een van onze adviseurs te overleggen over uw financieringen. Banken kijken bij de bepaling van hun rentetarieven ook naar de waarde van het pand. Hierbij wordt rekening gehouden met benodigde investeringen in de toekomst. Onze adviseurs helpen uw huidige rentes zo laag mogelijk te houden.

Bron: Dit artikel is gebaseerd op informatie van de rijksoverheid en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Vrijblijvend inzicht in energiebesparingen voor uw pand?