fbpx

Het komt bij veel bedrijven voor, er is een zakelijk krediet nodig. Een nieuwe bedrijfsactiviteit of een sterke stijging of daling van de omzet zorgen dat er extra krediet nodig is voor verder groei.

Helaas wachten veel ondernemers in dit geval onnodig lang op duidelijkheid van de bank over de haalbaarheid van hun aanvraag. En in het voortraject waren deze ondernemers ook al uren kwijt aan alle vormen van bedrijfsfinanciering, het vergelijken van de diverse aanbieders en het insturen van documenten.

De ontwikkeling van het bedrijf loopt zo onnodig vertraging op.

Hoe kun je als ondernemer wel snel reageren op marktontwikkelingen en plannen wel op tijd financieren? Graag delen wij een aantal ervaringen uit onze adviespraktijk.

Waar lopen de meeste ondernemers tegen aan bij een werkkapitaal financiering?

Wij zien dat ondernemers vooral moeite hebben om snel hun werkkapitaal financiering geregeld te krijgen. De doorlooptijd van een financieringsaanvraag bij traditionele banken is vaak twee tot vier weken. Deze tijd is er vaak niet, zeker niet wanneer u de financiering nodig heeft voor de lancering van een nieuw product of dienst. Elke vertraging geeft de concurrentie tenslotte onnodig voordeel.

De oorzaak van deze lange doorlooptijd ligt erin dat banken van oudsher gewend zijn alle aanvragen zeer uitvoerig te analyseren en beschrijven. Hun werkwijze is hierbij nog niet aangepast naar nieuwe financieringsvormen en mogelijkheden. Deze benadering is alleen dan nuttig wanneer bij bepaalde specifieke klantsituaties er sprake is van meerdere zaken die gefinancierd moeten worden of opvallende knelpunten zoals bijvoorbeeld verliesgevende jaren of het ontbreken van eigen vermogen terwijl er wel sprake is van winst.

Een andere belangrijke oorzaak van de lange doorlooptijd komt door afwijzingen van banken en de daaropvolgende aanpassingen die nodig zijn. En in veel gevallen was een afwijzingen te voorkomen geweest.

Wat kun je als ondernemer hieraan doen?

Voorkomen van een onnodige afwijzing.

U vergroot uw kansen door het opstellen van de juiste cijfers en onderbouwingen. U moet hierbij denken aan een aantal belangrijke zaken. Als eerste natuurlijk de cijfers van de afgelopen jaren, waarbij gelukkig de moderne boekhoudpakketten u helpen om deze op tijd klaar hebben. We adviseren om hieraan ook de jaarcijfers van het lopende jaar toe te voegen voor een goed actueel beeld. En natuurlijk, u raadt het al, is het van groot belang een goede prognose te maken die een logische opbouw kent. Lang niet alle aanbieders vragen om definitieve cijfers, maar volstaat een uitdraai uit uw bijgewerkte boekhouding.

Maak hierbij ook een goede inhoudelijke beoordeling van uw cijfers. Waar zitten de plussen en minnen in uw cijfers en wat betekent dit voor uw financiering?

Vraag niet te weinig (en niet teveel)

Het klinkt wellicht gek in de oren om meer te vragen. Waar het om gaat dat u door goed vooraf de hoogte te bepalen u daardoor in één keer de juiste vraag stelt. Dit geeft de financierende partij vertrouwen in uw ondernemerschap. Daarnaast voorkomt u dat u opnieuw een beoordelingstraject moet doorlopen wanneer u tijdens de aanvraag aanpassingen doet.

Financier met het juiste product

In de afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe aanbieders op de markt gekomen die zich richten op een specifieke financieringsbehoefte. Deze aanbieders bieden dus vaak één oplossing tegen hele goede voorwaarden. Vaak zijn deze aanbieders in staat veel sneller te beslissen en de financiering snel beschikbaar te stellen.

Welke partij de beste is hangt sterk af van het bestedingsdoel van de financiering, ofwel wat u precies wilt aanschaffen. Vergelijken van producten en aanbieders kost tijd, maar levert vaak een beter product op.

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.