fbpx

Zakelijk Lenen aan uw eigen bv?
Houd het zakelijk, maar zoek vooral eerst naar alternatieven

Als uw onderneming geld nodig heeft en bij de bank aanklopt voor een financiering, is het goed mogelijk dat de bank het gevraagde bedrag niet volledig wil verstrekken. In een dergelijke situatie ziet een directeur-grootaandeelhouder (dga) dan vaak geen andere oplossing dan zelf – dus vanuit zijn privé-vermogen – geld te lenen aan zijn bv, al dan niet op voorstel van de bank. Maar let op: áls u dit doet, moet u dit zeer zorgvuldig aanpakken. En nog veel beter is het om samen met een adviseur naar alternatieven te zoeken. Want vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Lees hier meer over een zakelijke lening. 

Zakelijk Lenen vanuit privévermogen is niet zonder risico

Het kan logisch lijken om – mits u voldoende privévermogen heeft – geld te lenen aan uw bv als de bank een lagere financiering wil verstrekken dan uw onderneming nodig heeft. Maar pas op, want hieraan zitten nogal wat haken en ogen. Ondernemen brengt immers altijd een bepaalde mate van risico met zich mee, dus u moet er rekening mee houden dat uw bv in het slechtste geval niet in staat is om de lening terug te betalen. En als u de vordering op uw bv dan fiscaal wilt afwaarderen (in uw aangifte inkomstenbelasting, in box 1), mag dit alleen als er in fiscale zin sprake is van een zakelijke lening.

Veel rechtszaken tussen Belastingdienst en dga’s

In de fiscale praktijk zijn er wekelijks rechtszaken tussen de Belastingdienst en dga’s over de vraag of een zakelijke lening vanuit het privévermogen van de dga aan zijn bv wel zakelijk is. Hierbij is de centrale vraag: “Zou een onafhankelijke derde deze lening tegen dezelfde voorwaarden hebben verstrekt?” Is het antwoord op die vraag “nee”, dan zal de rechter oordelen dat de lening onzakelijk is. Zo zou een onafhankelijke derde nooit een zakelijke lening verstrekken tegen een zeer laag rentepercentage, of zonder de lenende partij zekerheden (bijvoorbeeld in de vorm van een pandrecht) te laten stellen.

Zorg voor een zakelijke lening

Concreet betekent dit dat u ervoor moet zorgen dat een lening tussen u als dga en uw bv zakelijk is. Hiervoor moet u in elk geval het volgende doen:

  • Leg de voorwaarden voor de lening vast in een schriftelijke overeenkomst.
  • Spreek een zakelijke rente af. En let op: als de bank wil dat u de lening ‘achterstelt’ ten opzichte van de lening van de bank, moet de rentevergoeding hoger zijn dan zonder achterstelling.
  • Stel een aflossingsschema op.
  • Zorg ervoor dat de bv (als lenende partij) voldoende zekerheden stelt ten opzichte van u als dga (de uitlenende partij).

Nog beter: eerst alternatieven zoeken

Zoals u ziet, zitten er nogal wat haken en ogen aan een lening tussen u als dga en uw bv. Véél beter is het dan ook om eerst zorgvuldig na te gaan of er geen alternatieven zijn. Want vaak is er veel meer mogelijk dan u denkt nu er de afgelopen jaren diverse nieuwe aanbieders beschikbaar zijn gekomen op de markt. Een goed voorbeeld hiervan leest u in ons eerdere artikel over de blanco lening van Caple van € 700.000. Meer weten? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met de adviseur in uw regio.

Kennen financiers

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.