fbpx

Een investeringsbegroting maken is bij de start van elk nieuw bedrijf of product van belang. Zeker bij grotere financieringsaanvragen, zal een financieringsmaatschappij er zeker om vragen. Maar veel belangrijker is het inzicht dat u zelf krijgt in uw verwachte uitgaven.

Wat is een investeringsbegroting

De investeringsbegroting maken is niet meer en niet minder dan een opsomming van de diverse zaken die u wilt aanschaffen. In veel gevallen zijn de grote investeringen wel bekend. De bijkomende kosten zijn veel lastiger om goed te begroten en worden vaak vergeten in de voorbereiding.

Hebt u een lopend bedrijf? Gebruik dan de huidige balans als kapstok bij het opstellen van de investeringsbegroting.

Welke zaken moeten er zeker in

Ook al is elke investering anders, een aantal zaken horen zeker thuis in uw begroting.

Om te beginnen de zaken die u aanschaft die langdurig in uw bezit zijn. Een van de meest bekende voorbeelden is natuurlijk bijvoorbeeld een pand dat je koopt. Maakt deze onderdeel uit van de begroting? Neem dan ook voldoende ruimte op voor een eventuele verbouwing, aankoopkosten etc op in de begroting. Daarnaast is er in de meeste vallen sprake van investering in inventaris en bedrijfswagens of machines.

Naast de bezittingen die u langdurig aanschaft, zijn er zaken waarin u voor korte perioden moet investeren. Voor productiebedrijven en handelsondernemingen geldt de voorraad vaak als een van de grote investeringen. Kijk hierbij goed naar de minimale bestelhoeveelheid van uw leverancier en de door hen gehanteerde levertijd. Hoeveel voorraad hebt u nodig om te kunnen voldoen aan de door u voorgenomen levertermijn aan uw klanten? Mocht het productieproces leiden tot bewerkingstijd dan zal ook een post onderhanden werk op genomen moeten worden in de begroting.

Omdat vaak de betaaltermijnen van uw klanten afwijken van  de betaaltermijnen die u zelf krijgt van uw leveranciers, zult u openstaande debiteuren moeten voorfinancieren. Tot slot zult u te maken hebben met het voorfinancieren van te betalen BTW. Let hierbij er goed op dat de belastingdienst de factuurdatum hanteert bij het berekenen van de af te dragen BTW. Een goede berekening van de benodigde liquiditeiten kunt u maken door het opstellen van een liquiditeitenprognose. Meer hierover lees je in ons artikel over het opstellen van een goede liquiditeitenprognose.

Hoe wilt u het financieren

Bij alle genoemde investeringen is het verstandig te kijken naar de beschikbare fiscale regelingen om daarmee de benodigde investering te verlagen. Ook belangrijk is om apart op te nemen of en zo ja voor hoeveel u zelf geld inbrengt. U hebt zo vooraf goed inzicht in uw eigen investering en ook financierders kijken hier ook naar bij hun afweging.

De keuze tussen de diverse financieringsvormen hangt sterk af van wat u ermee financiert. Ook bepaalt de duur van de financiering de passende financieringsvorm. Met de komst van meerdere specifieke aanbieders in de markt, valt er veel te kiezen voor u. Kijk goed per investering welke financieringsvorm hier bij hoort. Twijfelt u? maak dan gebruik van ons online advies over financieringsvormen.

Een voorbeeld

Wilt u snel zelf een investeringsbegroting maken? Gebruik dan kosteloos ons voorbeeld.

Investeringsbegroting maken: hulpbestand

Vul hier uw e-mailadres in en download direct het hulpbestand. Dit excelbestand helpt u bij het maken van een investeringsbegroting.


  • Dit formulier verzamelt uw gegevens om een online advies te geven. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens en deze worden beveiligd bewaard. Lees meer over hoe wij met uw gegevens omgaan in ons privacy statement.

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.