fbpx

Alles wat je moet weten over een zakelijke lening

Veel ondernemers hebben een zakelijke lening nodig om hun bedrijfsplannen te realiseren. Bijvoorbeeld voor de verbouwing van het bedrijfspand, de aanschaf van nieuwe machines of het uitbreiden van de voorraad. Voor veel ondernemers is het niet mogelijk deze plannen met eigen middelen te financieren. Een lening aanvragen is dan de oplossing. In dit blog lees je alles wat je moet weten over een zakelijke lening.

Tot een aantal jaren geleden regelde u een zakelijke lening meestal bij uw eigen bank. Door de digitalisering bij banken is het echter vaak niet meer mogelijk om daarbij advies te krijgen. En door de komst van diverse nieuwe aanbieders is de keuze enorm toegenomen wat het regelen van de financiering niet eenvoudiger maakt. Daarom regelen veel ondernemers hun financieringen tegenwoordig eenvoudig via de onafhankelijke adviseurs van Financieringsgilde.

Wat is een zakelijke lening?

Een lening wordt gebruikt voor de financiering van een specifiek zakelijk doel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verbouwing van uw bedrijfspand, de aanschaf van nieuwe machines of de uitbreiding van uw voorraad. Als u voor uw bedrijf een financiering nodig heeft, kunt u in aanmerking komen voor een lening. Zo’n lening wordt gekenmerkt door:

  • een vaste looptijd met een vaste begin- en einddatum
  • een vast aflossingsbedrag
  • een vaste rente

Een zakelijke lening is altijd gekoppeld aan een specifiek investeringsdoel, bijvoorbeeld de verbouwing van uw bedrijfspand of de aanschaf van een nieuwe machine. Dat betekent dat als uw nieuwe machine in 10 jaar wordt afgeschreven, uw lening voor de aanschaf van deze machine meestal ook een looptijd heeft van 10 jaar. Een zakelijke lening is dus gekoppeld aan dat wat je ermee koopt en u betaalt rente en aflossing.

Rente, aflossing en afsluitkosten

Voor een zakelijke lening betaalt u maandelijks rente en aflossing, en eenmalig afsluitkosten.
De rente is de vergoeding die u betaalt voor het gebruik van het geld. De hoogte van de rente die u betaalt, is de basisrente met daarbij een eventuele risico-opslag. Uw geldverstrekker deelt uw bedrijf namelijk in op basis van een bepaalde risicoklasse waaraan een rentetarief is gekoppeld.

De rente voor uw zakelijke lening kunt u vastzetten voor een bepaalde periode. Daarmee koopt u zekerheid dat de rente tijdens die looptijd niet wijzigt. Welke periode u kiest, hangt af van de mate waarin u zekerheid wilt; is de looptijd van uw zakelijke lening 10 jaar, dan kunt u ervoor kiezen de rente ook 10 jaar vast te zetten.

Het aflossingsbedrag dat u betaalt, is meestal gelijk aan de daling van de economische waarde van uw aankoop. In het voorbeeld van de machine daalt de waarde van de machine in de loop der jaren. Door het bedrag dat uw machine minder waard wordt, tijdens de looptijd terug te betalen aan uw geldverstrekker, voorkomt u een restschuld op de einddatum.

Bij een zakelijke lening betaalt u altijd afsluitkosten. Bij een kortlopende lening van bijvoorbeeld 3 maanden kan de geldverstrekker maar een korte periode rentewinst maken. In dat geval zijn de afsluitkosten vaak hoger en loont het vaak om alternatieven te zoeken. De hoogte van de eenmalige afsluitkosten die u betaalt, hangt dus af van de looptijd van uw zakelijke lening.

Vraag advies

Er zijn veel verschillende aanbieders van zakelijke leningen. U heeft daardoor een ruime keuze en kunt de lening kiezen die het beste bij u past. Maar zelf het antwoord vinden op al uw vragen en vervolgens zelf de juiste keuze maken, is best lastig in die grote vijver van geldverstrekkers.

Banken hebben steeds minder adviseurs in dienst om advies te geven. Die rol besteden ze graag uit aan onafhankelijke adviseurs zoals Financieringsgilde. Wij houden ons dagelijks bezig met ondernemers die een zakelijke lening afsluiten en zien daardoor veel offertes van uiteenlopende aanbieders. We weten wat banken aanbieden, wat hun tarieven zijn en we weten daarom ook of uw bank het juiste voorstel heeft gegeven. Of u kunt zelf direct de maandlasten van uw zakelijke lening berekenen.

Bent u benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Alles wat je moet weten over een zakelijke lening

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.