Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Calculator

Werkkapitaal berekenen

Eenvoudig jouw werkkapitaal berekenen.​

Zorg ervoor dat je werkkapitaal op orde is.
Kies uit meer dan 40 geldverstrekkers

Door te vergelijken krijg je betere voorwaarden. Logisch. 

SNS_logo
voldaan logo financieringsgilde
rabobank logo financieringsgilde
ing logo financieringsgilde
abn amro logo financieringsgilde
beequip_logo financieringsgilde
abc finance logo financieringsgilde
fundr logo financieringsgilde
hiltermann lease logo financieringsgilde
qredits logo financieringsgilde
alfa commercial finance logo financieringsgilde
logo Boozt24
novicap logo financieringsgilde
svea logo financieringsgilde
ebury logo financieringsgilde
floryn logo financieringsgilde
new10 logo financieringsgilde
briqwise logo financieringsgilde
caple logo financieringsgilde
crowdfunding platforms collin crowdfund logo
coral capital logo financieringsgilde
dcmf logo financieringsgilde
domivest logo financieringsgilde
finker logo financieringsgilde
crowdfunding platforms geldvoorelkaar logo
crowdfunding platforms mijnfunding logo
mogelijk logo financieringsgilde
nibc logo financieringsgilde
United Growth
rnhb logo financieringsgilde
logo debitroom
Logo Capital Box
Logo Casarion
Logo van De Nederlandse
logo factris grijs
Modifi_logo
NEOS_logo
Oneplanetcrowd_logo
Solidbriq_logo
Tryg Garanti_logo
Voordegroei_logo
WorldFirst_logo
Youlend_logo
Waardevoorjegeld_logo
Smego-logo

Werkkapitaal berekenen

Maak regelmatig een berekening

De omvang van het werkkapitaal geeft inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf. Daarom is het slim regelmatig het werkkapitaal te berekenen. Is er een tekort aan werkkapitaal? Dan moet er actie worden ondernomen door bijvoorbeeld de lasten te verlagen of de inkomsten te verhogen. Want met te weinig werkkapitaal kun je je facturen niet meer betalen of onverwachte tegenslagen tijdig opvangen.

De berekening van het werkkapitaal geeft geldverstrekkers ook een indicatie van de gezondheid van een bedrijf. Als de berekening positief uitvalt, is een geldverstrekker sneller geneigd een lening te verstrekken omdat de kans klein is dat het bedrijf in geldproblemen komt. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Valt de berekening van het werkkapitaal negatief uit, dan is het risico groot dat het bedrijf in financiële problemen komt. Een geldverstrekker heeft dan waarschijnlijk meer moeite om het bedrijf een lening te verstrekken.

Veel ondernemers willen hun werkkapitaal vergelijken met dat van andere bedrijven. Het is echter niet duidelijk aan te geven wat een gezond werkkapitaal is. Dat verschilt sterkt per bedrijf en per branche. Focus je daarom op je eigen werkkapitaal en de financiële gezondheid van jouw bedrijf. 

Twee soorten werkkapitaal

Voor een gezond bedrijf

Bruto werkkapitaal

Het bruto werkkapitaal is de totale omvang van de vlottende activa, dus de voorraden, debiteuren en liquide middelen. Ook de omvang van het bruto werkkapitaal zegt veel over de financiële gezondheid van een bedrijf. Om als ondernemer aan je dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen, heb je immers werkkapitaal nodig; geld om salaris uit te keren, leveranciers te betalen, onderhoud uit te voeren, facturen te betalen en je voorraad aan te vullen.

Netto werkkapitaal

Het netto werkkapitaal is een berekening waarmee je kunt aantonen wat het vermogen van je bedrijf is om aan de kortlopende verplichtingen te voldoen met liquide middelen. Die berekening is belangrijk voor het management, de verkopers en voor de algemene schuldeisers omdat de waarde ervan aangeeft in hoeverre het bedrijf efficiënt omgaat met zijn activa.

Je berekent het netto werkkapitaal als volgt:

Bruto werkkapitaal – kortlopende vorderingen 

Een positief netto werkkapitaal is belangrijk voor een gezond bedrijf. Daarmee kan het bedrijf immers dagelijks aan zijn verplichtingen voldoen maar de omvang van het netto werkkapitaal kan dus ook negatief of nul zijn.

Werkkapitaalbehoefte

Voldoende werkkapitaal hebben, is van groot belang om je bedrijf soepel te laten verlopen. Om je werkkapitaal te managen, is een goed beheer van je debiteuren, voorraden en crediteuren nodig. De berekening van het werkkapitaal geeft je daarover veel informatie. Je weet immers direct hoeveel financiële ruimte je hebt. Heb je geen financiële ruimte? Dan heb je duidelijk een werkkapitaalbehoefte. Een werkkapitaal financiering geeft je in dat geval net wat extra lucht.

Werkkapitaalratio

De omvang van het werkkapitaal zegt veel over de liquiditeitspositie van een bedrijf. Ook het werkkapitaalratio, de verhouding tussen de omvang van het werkkapitaal en het totale vermogen van het bedrijf, is een duidelijke indicatie van de financiële positie van een bedrijf. Een ideaal werkkapitaalratio is er niet. Het ene bedrijf heeft meer werkkapitaal nodig dan het andere. Als richtlijn geldt dat een werkkapitaalratio tussen 1,5 en 2 ideaal is.