2 Opties voor financieren na een tijdelijke dip in je omzet

Nu de lockdowns (deels) voorbij zijn neemt de drukte bij ondernemers in branches zoals de retail en horeca weer toe. Door een terugval in omzet is het voor deze ondernemers lastig om een traditionele financiering op te halen. Dit komt omdat de recente cijfers een minder beeld laten zien dan past bij de “normale” omzet.

Financieren na een tijdelijke dip

Veel ondernemers krijgen het weer druk na tijdelijke omzetdaling door bijvoorbeeld de lockdown maar merken tegelijkertijd dat het aanvragen van een traditionele bedrijfsfinanciering lastig is. Dit komt omdat ze geen recente cijfers kunnen aantonen die passen bij een “normale” omzet.

Een financiering is juist vaak benodigd om weer te kunnen opstarten en investeren in voorraad en het voorfinancieren van kosten. Als het dan lastig is om financiering te krijgen remt dit de groei van je bedrijf.

Shopify en Stripe, die beide betaaloplossingen bieden, hebben onlangs onderzoek gedaan naar de impact die een financiering heeft op hun klanten. Beide onderzoeken toonden aan dat de ondernemers die een financiering ontvingen, sneller groeiden dan vergelijkbare bedrijven die geen financiering ontvingen.

Gelukkig zijn er aanbieders van bedrijfsfinancieringen die vooral naar data kijken. In dit artikel geven we je daarvoor 2 opties waarbij je een financiering kunt aanvragen zonder recente of gebruikelijke cijfers.

Optie 1. Financieren op basis van je banktransacties

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook voor ondernemingen zonder (recente) jaarcijfers mogelijkheden om een financiering te krijgen. Bastiaan Breugem, directeur bij Financieringsgilde: “Wij kennen bijvoorbeeld geldverstrekkers die een financiering verstrekken op basis van bankafschriften over bijvoorbeeld de laatste 6 tot 12 maanden. Zij zijn in staat om op basis van deze bankafschriften haarscherp te analyseren hoe de onderneming ervoor staat: omzet, kosten, winst, de debiteurentermijn; alles wordt inzichtelijk. En op basis van dit inzicht verstrekt deze geldverstrekker een financiering van één tot anderhalve maand omzet, met de debiteurenportefeuille als onderpand. Zo krijgt een onderneming ook zonder jaarcijfers toch een groter werkkapitaal.”

Optie 2. De “digitale voetafdruk” laten meewegen in de bedrijfsbeoordeling

Er zijn geldverstrekkers die de ”digitale voetafdruk” van een bedrijf volledig analyseren. Snelgroeiende bedrijven met een kortere kredietgeschiedenis kunnen zo worden geïdentificeerd en beloond. In de analyse wordt bijvoorbeeld de beoordeling van gasten mee genomen. Door hun web-traffic data en digitale voetafdruk te analyseren, kunnen deze geldverstrekkers bedrijven met een sterke online aanwezigheid een financiering verstrekken. Het datasysteem van deze geldverstrekkers maakt het ook mogelijk om handelsgegevens van de maanden van gedwongen sluiting als gevolg van de lockdowns uit te sluiten bij het opstellen van prognoses. Zo worden bedrijven beloond op hun traditionele verkoopvolumes en vallen de cijfers tijdens de lockdowns volledig buiten beschouwing.

Een van de mogelijke aanbieders hiervoor in ons assortiment is YouLend . YouLend is traditioneel sterk in twee segmenten: horeca en e-commerce. Met name de horeca had het zwaar te verduren na gedwongen sluitingen. Veel horecaondernemers moesten zoeken naar nieuwe manieren om inkomsten te genereren en begonnen met afhaalmaaltijden en click & collect. Bastiaan Breugem legt uit: “YouLend bood deze groep ondernemers een concrete oplossing omdat het gebruik van sociale media en de digitale voetafdruk van het bedrijf worden meegenomen in de beoordeling van de financiering. Dit betekent dat als een bedrijf online zijn zaken goed op orde heeft en goede recensies ontvangt nog steeds in aanmerking komt voor een financiering.”

Praktijkvoorbeeld

Financieren na een tijdelijke dip

Mark is eigenaar van een restaurant in Utrecht en moest vanwege de lockdown zijn deuren sluiten. Hij zag zijn inkomsten van de ene op de andere dag verdwijnen omdat hij geen gasten meer in zijn restaurant kon verwelkomen. Omdat er al veel voorraad was ingekocht voor een groot horeca-evenement, besloot Mark een deel ervan via afhaalmaaltijden te verkopen, in eerste instantie vooral via Facebook. Dit bleek erg populair onder zijn volgers en hij besloot dit te blijven doen, maar ook via andere kanalen zoals thuisbezorgd.nl bereikte hij zijn klanten. Zijn inspanningen genereerden nog steeds maar een bescheiden bedrag aan inkomsten in vergelijking met de situatie voor de corona-uitbraak, maar het hielp in ieder geval voedselverspilling te voorkomen en enige mate van cashflow te genereren.

Op basis van deze inkomstenstroom kon YouLend Mark helpen aan een financiering en hem een ​​lening verstrekken om zijn online aanwezigheid verder uit te bouwen.

Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs bij jou in de buurt.