Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wet excessief lenen

Artikel vernieuwd november 2023, gebaseerd op belastingplan 2024
Ben je aanmerkelijkbelanghouder zoals bijvoorbeeld directeur-grootaandeelhouder of afgekort DGA? Dan mag je vanaf 1 januari 2024 samen met je partner nog maar tot 500.000 euro lenen bij je eigen vennootschap zonder daarover belasting te betalen.  Voor het jaar 2023 geldt nog wel een plafond van € 700.000. Vanaf 2024 geldt het lagere plafond van € 500.000. De Tweede Kamer heeft namelijk medio september 2022 ingestemd met het wetsvoorstel wet excessief lenen bij eigen vennootschap.

Artikel vernieuwd november 2023 gebaseerd op belastingplan 2024.

Wet excessief lenen

Wat betekent de wet excessief lenen concreet voor mij?

Al in 2018 werd de wet excessief lenen bij eigen vennootschap aangekondigd maar vervolgens uitgesteld. De grens was toen gesteld op 500.000 euro. In het coalitieakkoord staat vermeld dat deze grens wordt opgeschroefd naar 700.000 euro en daar is dus mee ingestemd. In het belastingplan van 2024 is de grens weer gesteld op 500.000 euro, dit gaat in vanaf 2024. Dit zijn de details:

  1. Leen je in 2024 als aanmerkelijkbelanghouder of DGA samen met je partner meer dan 500.000 euro? Dan wordt het gedeelte boven dat bedrag vanaf 2024 beschouwd als een dividenduitkering en betaal je inkomstenbelasting.
  2. Voor geld dat geleend is voor de financiering van je eigen woning geldt een uitzondering.
  3. Dit maximale leenbedrag is ook van toepassing op personen en hun partners die aan jou of je partner zijn verbonden.
  4. Het eerste fiscale toetsmoment is 31 december 2023. Dat geeft je nog even de tijd om eventuele bovenmatige schulden af te lossen.

Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Wat kan ik doen nu de wet excessief lenen in werking treedt in 2023?

We geven je drie mogelijkheden om te voorkomen dat jouw lening onder de wet excessief lenen valt:

Lening aflossen

Je hebt tot het eerste toetsmoment op 31 december de tijd om je leningbedrag af te bouwen of volledig af te lossen.

Lening herfinancieren

Kies ervoor je lening bij je eigen vennootschap eenvoudig geheel of gedeeltelijk te herfinancieren. 

Lening als dividend uitkeren

Je kunt het bedrag dat je boven de 700.000 euro (in 2024 500.000 euro) leent bij je eigen vennootschap uitkeren als dividend. 

Wet excessief lenen - Corné Maljaars

Persoonlijk advies

Wil je meer weten over de wet excessief lenen? Neem dan contact op met een adviseur bij jou in de buurt.

Financieringsgilde geeft je onafhankelijk advies over jouw mogelijkheden.

Natuurlijk doen we dat in een persoonlijk advies bij jou in de buurt. En met ruim 50 kantoren is er altijd een adviseur in jouw regio. 

Corné Maljaars

Adviseur Bedrijfsfinancieringen MKB

Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Bijzonder situaties binnen de wet excessief lenen bij eigen vennootschap

  • Heeft jouw vennootschap geld geleend aan personen die aan jou of je partner zijn verbonden zoals kinderen, kleinkinderen, ouders of grootouders? Dan geldt deze maatregel voor een aanmerkelijkbelanghouder en zijn of haar partner samen.
  • Het bedrag dat is uitgeleend boven de 500.000 euro wordt belast aan de aanmerkelijkbelanghouder. Een uitzondering hierop is de situatie waarbij degene aan wie het geld geleend is zelf een belang van 5% of meer heeft in de vennootschap. 
  • Als de lening is verstrekt om een eigen woning te financieren van de aanmerkelijkbelanghouder, zijn of haar kinderen, kleinkinderen, ouders of grootouders, dan is deze maatregel niet van toepassing.

Vrijblijvend met onze adviseur vergelijken?

Vergelijk altijd. Want dat loont.

    • Door het formulier te versturen geef je toestemming om je gegevens beveiligd te bewaren en ga je akkoord met ons privacy statement.

Dit kun je verwachten

Welke aanbieders zijn er mogelijk
Wat zijn de maandlasten
Wat zijn de rente mogelijkheden
Persoonlijk advies

De meeste ondernemers willen graag een persoonlijke toelichting. Deze service is kosteloos en vrijblijvend.

Op wie is de wet excessief lenen van toepassing?

De maatregel is van toepassing op iedereen die minimaal 5% belang heeft in een vennootschap. Bij dat belang word je beschouwd als aanmerkelijkbelanghouder zoals een DGA.

Welke leningen vallen onder de wet excessief lenen bij eigen vennootschap?

Alles wat een aanmerkelijkbelanghouder en zijn of haar partner lenen bij de eigen vennootschap boven het toegestane bedrag van 500.000 euro (vanaf 2024) wordt beschouwd als bovenmatig lenen en valt daarmee onder de wet excessief lenen. 

Verbonden personen

Voor de fiscus maakt het niet uit of de lening op naam staat van de aanmerkelijkbelanghouder of de partner en tot wiens individuele vermogen de schuld behoort. 

Is er een lening verstrekt vanuit de vennootschap aan personen die aan jou of je partner zijn verbonden zoals kinderen, kleinkinderen, ouders of grootouders? Dan valt die schuld ook onder deze maatregel als het totale leenbedrag meer bedraagt dan 500.000 euro.

Let op: Voor iedere aanmerkelijkbelanghouder zoals een DGA wordt afzonderlijk beoordeeld of er sprake is van bovenmatig lenen. 

De inkomstenbelasting wordt opgelegd aan de aanmerkelijkbelanghouder en dus niet aan degene aan wie het geld is uitgeleend tenzij de persoon aan wie het geld is uitgeleend zelf meer dan 5% aanmerkelijk belang heeft. In dat geval wordt het gedeelte van de schuld dat boven de 500.000 euro valt bij de uitlener zelf belast in box 2.

Borgstelling

Heb je een lening bij je eigen vennootschap die niet onder zakelijke voorwaarden valt? Dan valt deze ook onder de wet excessief lenen want alle type leningen bij de eigen vennootschap behoren hiertoe ongeacht het doel van de lening. 

Daarop is één uitzondering van toepassing: Heb je als aanmerkelijkbelanghouder een borgstelling afgegeven voor de schuld van een persoon die aan jou of je partner is verbonden? Dan val je buiten deze maatregel. Ook vorderingen en rechten op de vennootschap worden niet verrekend met de schulden van de vennootschap. 

Leen je als aanmerkelijkbelanghouder om het geld vervolgens door te lenen aan een derde? Dan is de wet excessief lenen wel van toepassing.

Voorbeeld
Stel je bent aanmerkelijkbelanghouder en je leent 600.000 euro bij je eigen vennootschap om vervolgens door te lenen aan je zoon die al een lening van 500.000 euro bij de bv heeft lopen. Dan leent je zoon indirect 600.000 euro bij de bv en wordt dat bedrag gezien als bovenmatig lenen.

Bij de ouder wordt dan het bedrag van 100.000 euro aangemerkt als bovenmatig lenen en belast met inkomstenbelasting.

Kies uit meer dan 50 geldverstrekkers

Door te vergelijken krijg je betere voorwaarden. Logisch. 

SNS
Voldaan
Rabobank-2
ING
ABN Amro
BeeQuip
ABC Finance
Fundr
Hilterman lease
Qredits
Alfa
Boozt24
Novicap
SVEA
Ebury
Floryn
New10
Briqwise
Collin Crowdfund
Coral Capital
DCMF
Domivest
Finker
GeldVoorElkaar
Mogelijk
NIBC
UnitedGrowth
RNHB
Debitroom
CapitalBox
Casarion
De nederlandse
Factris
SolidBriq
Tryg Garanti
Voordegroei
Youlend
Waardevoorjegeld
smeGo
ABN Amro Lease
Bibby Financial Services
AltFin
Build
DuurzaamInvesteren.nl
Findio
Grenke
Invesdor
Lease.auto
Nestr
Riverbank
TriodosBank
Vitru
Yesqar
ZoofaLease

Dit zeggen onze klanten

Al onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform van klantenvertellen.

Welke uitzondering kent de wet excessief lenen?

Als je als aanmerkelijkbelanghouder of personen die daaraan zijn verbonden geld bij je eigen vennootschap leent om een eigen woning (let op: je hoofdverblijf, geen tweede woning) te financieren, geldt dit als uitzondering op de wet excessief lenen. 

Maar ben je na 31 december 2023 van plan om te lenen bij je eigen vennootschap met als doel een eigen woning te financieren, dan ben je wel verplicht hypotheekrecht aan je vennootschap te verstrekken. Doe je dat niet, dan wordt het gedeelte van de schuld boven de 500.000 euro ook gezien als bovenmatig lenen en betaal je dus inkomstenbelasting.

Wet excessief lenen

Geen dubbele heffing
Om te voorkomen dat je dubbel belasting betaalt, is de wet excessief lenen die in 2018 al werd aangekondigd in eerste instantie uitgesteld. In de wet die in 2023 in werking treedt, wordt dubbele heffing voorkomen. Hoe dit werkt? Het bedrag van de lening dat boven de 500.000 euro valt en waarover je belasting betaalt, wordt opgeteld bij het maximale toegestane bedrag van de leningen. 

Als je vervolgens op een later moment aflost op deze leningen, wordt er een negatief fictief regulier voordeel in box 2 in aanmerking genomen dat gelijk staat aan het afgeloste bedrag, tot 500.000 euro. Hierbij geldt namelijk de voorwaarde dat over het afgeloste leningbedrag eerder al fictief regulier voordeel is betaald.

Internationaal zakelijk actief?
Om te voorkomen dat de Belastingdienst bij immigratie of remigratie naar Nederland belasting gaat heffen over schulden die je als aanmerkelijkbelanghouder in het buitenland bent aangegaan, zijn er regels opgesteld. Meer weten hierover? Vraag een van onze adviseurs bij jou in de buurt wat dit voor jou betekent.

Wanneer treedt de wet excessief lenen exact in werking?
Met ingang van 1 januari 2023 treedt de wet excessief lenen in werking. Het eerste toetsmoment, het tijdstip waarop er beoordeeld wordt of er sprake is van bovenmatig lenen, vindt plaats op 31 december 2023. Dat geeft je nog even de tijd om eventuele bovenmatige schulden af te lossen.

Vier redenen voor onafhankelijk advies

Beste voorwaarden

Vergelijk samen met jouw adviseur meer dan 100 producten. Ook die van je eigen bank.

Grootste slagingskans

In één keer succesvol door onze onderbouwing op alle belangrijke onderdelen.

Voordeel

Ontvang korting op je afsluitkosten, omdat wij als collectief voor je onderhandelen.

Geen gedoe

Jouw persoonlijk adviseur regelt alles voor je. Van aanvraag tot financiering.