Om als ondernemer aan je dagelijkse financiële verplichtingen te kunnen voldoen, heb je werkkapitaal nodig; geld om salaris uit te keren, leveranciers te betalen, onderhoud uit te voeren, facturen te betalen en je voorraad aan te vullen.
Werkkapitaal is het geld dat je direct kunt besteden aan lopende uitgaven.
Voldoende werkkapitaal hebben, is van groot belang om je bedrijf soepel te laten verlopen. Wanneer je te weinig werkkapitaal hebt, kun je je facturen niet meer betalen of onverwachte tegenslagen tijdig opvangen.
Andersom geldt hetzelfde: als jouw klanten jou laat betalen, moet jij langer op je geld wachten en kun jij dat geld niet gebruiken om bijvoorbeeld openstaande facturen te betalen. En voor voorraden geldt dit precies zo: als je producten lang in voorraad hebt liggen, duurt het ook langer voordat je er geld voor ontvangt.
Om je werkkapitaal te managen, is een goed beheer nodig van
Om je bedrijf gezond te houden, is het slim inzicht te krijgen in je werkkapitaalsituatie. Dan weet je exact of de betalingsafspraken die jij hanteert met jouw klanten je voldoende financiële ruimte geven of dat een financiering je misschien wat extra lucht geeft. Met onderstaande rekentool weet je binnen 1 minuut hoe jij ervoor staat.
Om werkkapitaal te financieren, heb je verschillende mogelijkheden die je op korte of lange termijn verder helpen. De meest gebruikte manieren hebben we voor je op een rij gezet.
Een zakelijk krediet is een zakelijke rekening met een vooraf afgesproken krediet. Je kunt tot aan deze limiet geld opnemen van de rekening wanneer je dat nodig hebt. Een zakelijk krediet geeft enorm veel flexibiliteit; je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je opneemt. En niet onbelangrijk: je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Iedere maand los je een gedeelte af en als je weer geld nodig hebt, neem je dat weer op. Zo groeit een zakelijk krediet mee met jouw bedrijf. Want heb je het krediet niet meer nodig? Dan kun je het op ieder moment opzeggen.
Bij factoring verkoop je de uitstaande facturen van je bedrijf aan een factoringmaatschappij die de facturen voorschiet. Factoring is dus een vorm van debiteurenfinanciering waarbij je als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf. Je krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct je geld en hoeft dus niet te wachten totdat je facturen zijn betaald.
Bij crowdfunding financiert je publiek jouw plannen. Vaak bestaat dit publiek uit meerdere partijen zoals particulieren, sponsors en investeerders, die allemaal een klein bedrag naar eigen keuze investeren totdat jouw investeringsdoel is behaald. De tegenprestatie stem je in onderling overleg af en kan bestaan uit winstdeling, productkorting, aandelen of rente op het geld dat is geïnvesteerd.
Wil je weten wat jouw financieringsmogelijkheden zijn? We helpen je graag zodat jij de beste financiering krijgt voor jouw situatie.
Vergelijk samen met jouw adviseur meer dan 100 producten. Ook die van je eigen bank.
In één keer succesvol door onze onderbouwing op alle belangrijke onderdelen.
Ontvang korting op je afsluitkosten, omdat wij als collectief voor je onderhandelen.
Jouw persoonlijk adviseur regelt alles voor je. Van aanvraag tot financiering.
Al onze reviews worden verzameld op het onafhankelijke review-platform van klantenvertellen.