Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 Punten uit de Financieringsmonitor van het CBS die belangrijk zijn als je je oriënteert op een bedrijfsfinanciering

Jaarlijks publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de Financieringsmonitor die inzicht geeft in de mate waarin mkb-ondernemers behoefte hebben aan een financiering en hoe succesvol ze daarin zijn. Het is een uitgebreid verslag dat het resultaat is van een enquête onder 5.000 ondernemers in de periode van juli 2021 tot en juli 2022. Wij hebben de 5 belangrijkste punten eruit gehaald zodat jij bij je oriëntatie op een financiering kunt zien waar je kansen liggen.
1. Stijging van het aantal ondernemers dat zich oriënteert op een financiering

Uit de Financieringsmonitor blijkt dat steeds meer mkb-ondernemers op zoek zijn naar een financiering. Gemiddeld is 20 tot 25% van de ondervraagden zich aan het oriënteren op een financiering. Dat is een opvallende stijging, want in 2021 was dat bij de ondernemers met een middelgroot en groot bedrijf duidelijk minder.

Die stijging merken wij ook in de praktijk. Want steeds meer ondernemers hebben behoefte aan advies voordat ze concreet een financiering aanvragen. Begrijpelijk want de markt is in ontwikkeling, alle prijzen zijn gestegen en de rentes zijn omhoog gegaan. Wat zijn dan je opties? Veel ondernemers nemen daarom de tijd om zich te oriënteren op hun mogelijkheden voor een financiering en willen concreet weten waar ze aan toe zijn: wat kan ik lenen? Voor het antwoord op die vraag ben je bij een onafhankelijk adviseur op de juiste plek.

Financieringsmonitor - bedrijfsfinanciering
2. Doel van de financiering is uiteenlopend; meestal start of uitbreiding van het bedrijf

Van alle ondernemers blijkt dat 78% op zoek is naar een financiering omdat ze willen starten met een eigen bedrijf of hun bedrijf willen uitbreiden. Bij uitbreiding geven de ondernemers aan dat het gaat om verbouwing van het huidige pand (32%) of aankoop van een nieuw pand (20%). Bij 69% van de ondernemers is continuering van hun bedrijf de reden om op zoek te gaan naar een financiering. Daarbij gaat het bij 43% van de ondervraagden om voorraadfinanciering of werkkapitaal. Bij 31% van de ondernemers die continuering als doel aangeeft, was de financiering bedoeld om een moeilijke periode tijdens de coronacrisis te overbruggen.

Voor ondernemers die een financiering vragen voor uitbreiding is het ook van belang direct goed te kijken naar de lopende financieringen. Wellicht kunnen we deze tegen betere voorwaarden afsluiten of door financieringsvormen en aanbieders handig te combineren, is er meer mogelijk.

3. Twee derde oriënteert zich via een onafhankelijk adviseur

Tegenwoordig kun je je als ondernemer via diverse kanalen oriënteren op een financiering.
In 2018 ging 75% van de ondernemers naar zijn bank toe voor een advies over een financiering. In de huidige Financieringsmonitor zien we dat het grootste gedeelte van de ondernemers zich op andere wijze oriënteert en blijkt dat 25% direct in gesprek gaat met een onafhankelijk adviseur.

Daarnaast legt een derde van de ondernemers zijn vraag over een financiering eerst voor aan een accountant of boekhouder. Door de goede samenwerking van administratie- en accountantskantoren met adviseurs zoals Financieringsgilde komt de ondernemer zo uiteindelijk in gesprek met een onafhankelijk adviseur en krijgt hij een helder beeld van zijn kansen op een financiering.

4. Financiering bij een bank meest gekozen; vergelijken loont

Zoals je net hebt gelezen, oriënteren ondernemers zich steeds minder via een bank. Maar uit de Financieringsmonitor blijkt dat de oplossing voor de financieringsbehoefte voor veel ondernemers nog wel steeds bij de bank ligt; 56% sloot een financiering af bij een bank. Veel ondernemers vinden het prettig en vertrouwd om naast hun rekeningen ook hun financieringen bij de bank onder te brengen als uit een onafhankelijk advies blijkt dat dat de best passende oplossing is.

Een traditionele bank is een uitstekende productaanbieder voor jouw financiering, maar bekijk en vergelijk eerst al je opties zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Vaak sluiten we voor ondernemers een deel van de financiering af bij een bank en een ander deel elders omdat je zo betere voorwaarden ontvangt. Ook bieden grootbanken soms specifieke oplossingen onder een andere naam. Een voorbeeld uit ons assortiment is bijvoorbeeld New10 dat onderdeel is van ABN AMRO en mede daardoor vertrouwen wekt bij ondernemers.

Naast de keuze voor een bank kiezen ondernemers ook voor een financiering in de vorm van een rekeningcourant (25%), lease (22%), onderhandse lening (20%) en informele investeerders (16%). Per sector zijn er natuurlijk ook verschillen merkbaar. In de sectoren landbouw, onroerend goed en reparatie kiest 7 op de 10 ondernemers voor een financiering bij een bank, terwijl ondernemers in de sector informatie en communicatie zich daar juist het minst vaak op oriënteren en eerder geneigd zijn te kiezen voor investeerders, durfkapitaal en business angels. Ook ondernemers van start-ups laten eenzelfde patroon zien en kiezen daarnaast vaak voor een onderhandse lening.

5. Personeel vinden is grootste uitdaging, financiering regelen mogelijk mits inzicht in knelpunten

Als ondernemer heb je altijd te maken met uitdagingen, zeker als je je oriënteert op een financiering. De gestegen kosten (14%), het vinden van gekwalificeerd personeel (49%) en wet- en regelgeving (33%) blijken veruit de grootste uitdaging voor ondernemers. Aspecten als verduurzaming (12%) en innovatie (7%) worden slechts door een klein deel van de ondernemers als uitdaging aangemerkt.

Een financiering regelen blijkt maar voor een hele kleine groep een belemmering in hun groei. Logisch ook, want voor een financieel gezond bedrijf is met een goede onderbouwing een financiering goed mogelijk. Natuurlijk kijken geldverstrekkers bij hun beoordeling ook naar knelpunten van jouw bedrijf. Bij onze aanvraag voor een financiering brengen we daarom alle uitdagingen waar jij in jouw situatie mee te dealen hebt uitgebreid in kaart. En natuurlijk benoemen we ook alle andere aspecten waar een financier zijn beoordeling op baseert. Zo regelen we elke mkb-financiering.

Bedrijfsfinanciering - Financieringsmonitor

Meer weten over jouw mogelijkheden? Bel of mail ons voor een afspraak. We helpen je graag verder.