Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn de 5 trends in vastgoedfinanciering in 2024

Als ondernemer of investeerder in de vastgoedmarkt komen er belangrijke veranderingen voor je aan. Vandaag, op de Dag van de vastgoedfinanciering, vertellen we je daarom meer over de 5 trends die we signaleren op deze markt en die jouw aandacht vragen.
Vastgoedfinanciering

1. Duurzaamheid en locatie van het pand nog belangrijker

Ook op de vastgoedmarkt speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Energiezuinige gebouwen en de reductie van bouwafval worden de nieuwe norm. Dat is niet alleen een gevolg van strikte regelgeving, maar zeker ook een vraag vanuit de markt. Uiteraard blijft de gouden regel bestaan dat de locatie van het pand allesbepalend is, maar nu wel in combinatie met duurzaamheid.

De Europese Commissie heeft bijvoorbeeld de EPBD-richtlijn aangescherpt. Daarbij is het doel gesteld om het gemiddelde primaire energieverbruik van woningen rond 2030 met 16% te verminderen en rond 2035 met 20 tot 22% te verlagen. Deze trend belooft aanzienlijke besparingen in de operationele kosten van je vastgoed en zorgt voor een aantrekkelijk rendement als je op korte termijn besluit te investeren in duurzaamheid.

2. Focus op kostenbeheersing

Met stijgende energiekosten en onderhoudsuitgaven wordt het best lastig om je vastgoedkosten te beheersen. Door slim management kun je je uitgaven beperken zodat je winst stijgt. Kies bijvoorbeeld voor een strategische investering in technologieën die je helpen bij het beheren en verminderen van je kosten, zoals energie-efficiënte systemen. Dat kan je aanzienlijk financieel voordeel opleveren.

Maar met alleen het beheer van je energie- en onderhoudskosten ben je er nog niet. Ook een investering in duurzame materialen en bouwtechnieken die de levensduur van je vastgoed verlengen, zorgen ervoor dat je je kosten effectief beheert. Bovendien zorgt zo’n investering ervoor dat je renovatiekosten in de toekomst flink lager uitvallen.

Vastgoed

3. Digitalisering is de sleutel

De rol van digitalisering in vastgoed gaat verder dan ooit tevoren. Nu je met hulp van AI het onderhoud van je vastgoed kunt voorspellen en gebouwen kunt beheren, kun je je processen optimaliseren en dat is essentieel voor de moderne vastgoedmarkt. Met deze technologische vooruitgang bespaar je niet alleen tijd, maar ook kosten.

4. Aanpassen aan veranderende woonbehoeften

De vastgoedmarkt vraagt om flexibiliteit vanwege demografische verschuivingen en nieuwe levensstijlen. Het concept van co-living en flexibele woonruimtes groeit. Daarnaast zijn nieuwe technologieën als smart homes inmiddels ook niet meer weg te denken. Als je als vastgoedondernemer je snel kunt aanpassen en kunt inspelen op deze veranderingen behoud je je voorsprong.

Vastgoedfinanciering

5. Nieuwe dimensie in klantgerichtheid

De afgelopen jaren lag de focus in de vastgoedmarkt op traditionele service bieden. Dat verschuift langzaam naar het creëren van ervaringen, waarbij de nadruk ligt op personalisatie en het gebruik van data om huurders optimaal tevreden te stellen en hun verwachtingen voor te zijn. Die verschuiving in klantfocus draagt ongetwijfeld bij aan huurderstevredenheid en huurdersbehoud wat jou uiteindelijk weer scheelt in de kosten.

Wil je meer weten over deze trends en hoe je hier met jouw vastgoedportefeuille op kunt inspelen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs bij jou in de buurt. Samen met jou bekijken ze naar de beste strategie voor jouw vastgoed.