Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

BAR berekenen en 3 andere ratio’s voor beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed kan een interessante investering zijn. Maar of dit voor jou interessant is, hangt natuurlijk af van het verwachte rendement op je investering. Je rendement bestaat uit de waardestijging van je vastgoed en je huuropbrengsten. Om dat te berekenen worden vier kengetallen gebruikt die we je in dit artikel graag toelichten waaronder BAR berekenen.

Bruto Aanvangsrendement (BAR)

Het Bruto Aanvangsrendement, ook wel afgekort tot BAR, is het rendement dat je hebt als je de jaarhuur bekijkt in verhouding tot je investering. Je kunt de BAR berekenen door de jaarhuur te delen door de koopprijs. Zo weet je heel snel of een object voor jou een interessante investering is. 

Met de totale investering bedoelen we de vraagprijs van het object + investeringskosten. Bij deze laatste post kun je denken aan de makelaarskosten, kosten koper en de overdrachtsbelasting.

Netto Aanvangsrendement (NAR)

Naast het Bruto Aanvangsrendement is er natuurlijk ook een Netto Aanvangsrendement, afgekort tot NAR. Bij het maken van je keuze zul je altijd een BAR berekenen en een NAR berekenen.

 

Om uit te rekenen wat de NAR is voor het object dat jij voor ogen hebt, neem je de jaarhuur minus de exploitatiekosten en die deel je door je totale investering. Denk eraan dat je hierbij alle aanvangskosten en de jaarlijkse kosten van je opbrengst aftrekt. Denk bij de jaarlijkse kosten bijvoorbeeld aan de OZ-belasting, beheerkosten, VvE-bijdrage en onderhoudskosten. 

vrijblijvend jouw BAR berekenen

  • Verwachte jaarhuur

  • Jaarlijkse exploitatiekosten

   Denk bij de jaarlijkse kosten bijvoorbeeld aan de OZ-belasting, beheerkosten, VvE-bijdrage en onderhoudskosten. Gemiddeld rekenen we met 15%
  • Koopprijs

   Met de totale investering bedoelen we de vraagprijs van het object + investeringskosten. Bij deze laatste post kun je denken aan de makelaarskosten, verhuurfee, kosten koper en de overdrachtsbelasting.
  • Hidden
  • Hidden
  • Naar wie mogen we de berekening mailen?

  • Hidden
  • Door het formulier te versturen geef je toestemming om je gegevens beveiligd te bewaren en ga je akkoord met ons privacy statement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rendement op Eigen Vermogen (REV)

Veel investeerders lenen geld om een deel van de financiering te bekostigen. Als je dit doet, is het slim om te kijken naar het Rendement op Eigen Vermogen, afgekort REV. Dit kun je eenvoudig zelf berekenen door het netto rendement (jaarhuur minus exploitatiekosten) te delen door je eigen inbreng. Zo zie je snel of het interessant is als je zelf geld inbrengt bij je vastgoedinvestering.

Huurkapitalisatiefactor

Met de huurkapitalisatiefactor wordt er een soort waardering aan het vastgoed gegeven. Je kunt het vergelijken met de waarde van aandelen die gebaseerd worden op de verhouding tussen de koers en de winst. Als de prijs van vastgoed stijgt, neemt de huurkapitalisatiefactor toe en de BAR af. Je berekent de kapitalisatiefactor door de koopprijs van je object te delen door de huurprijs.

Tot slot

Ben je ook geïnteresseerd in een vastgoedfinanciering? Of wil je hulp bij het BAR berekenen? Wat je uitgangspositie ook is, een vastgoedbelegging vraagt om een goede voorbereiding. Onze adviseurs helpen je daar graag bij. Van het in beeld brengen van je persoonlijke wensen en mogelijkheden tot aan de daadwerkelijke aankoop. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.