Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De financieringsmarkt in 2020

Samen met onze adviseur Jan Migchels blikken we terug op het jaar 2020. Wat heeft afgelopen jaar gedaan met de financieringsmarkt en wat kun je het beste doen in het huidige jaar?

Onze adviseur Jan Migchels van Financieringsgilde Noord-Veluwe deelt zijn kennis en tips met ons door dit blog.

Terugblik financieringsmarkt 2020

Dat het afgelopen jaar een bijzonder jaar was, behoeft geen toelichting. In financieringsland schoven loketten dicht, bracht een corona-overbruggingsfinanciering een snelle oplossing maar andere financieringsstromen vertraagden enorm. Enkele financiers stapten ook uit de markt. Toen bancaire deuren weer open gingen, was het op een kier. Ook bleek er ondertussen aanvullend of nieuw beleid te zijn voor delen van de markt.

Duidelijkheid helpt

Dat meer risicovolle sectoren meer aandacht krijgen en voorzichtiger worden benaderd is logisch. Het maakte wel dat het moeilijker te voorspellen was wat haalbaar zou zijn en wat niet. Wat wel bleek te werken was een volledige, goed gedocumenteerde en duidelijke aanvraag. Dat heeft voor diverse klanten hun aanvraag over de streep getrokken in een periode dat het lastig manoeuvreren was, of in een sector die streng werd gevolgd.

Risico acceptatie

Eén van de trends die bijna alle professionele financieringspartijen hebben gevolgd in de laatste periode gaat over hun risico acceptatie. “We doen niet meer alles, maar beperken ons tot waar we goed in zijn,” is dan het adagium. Gelukkig geldt ook: wat de ene niet doet, doet een ander nog wel, waardoor we vaker aanbieders combineren of bij nieuwe vormen van geldverstrekkers onderbrengen. Kleinere bedragen zullen meer bij gespecialiseerde kredietverstrekkers uitkomen met geautomatiseerde toetsingen op cijfers. Hierin worden bedrijven met een uitgebreide bedrijfsstructuur lastiger opgenomen. Consolidaties worden meer gevraagd.

Het COVID-19 effect

De corona paragraaf is nu reeds een vast onderdeel. Hierbij kijken wij hoe het corona risico doorwerkt in het bedrijf en de begroting. Daarbij helpt het als tussentijdse cijfers (uit eigen administratie) goed zijn gepresenteerd.