De energiebesparingsplicht houdt in dat je energiebesparende maatregelen neemt die je in maximaal vijf jaar hebt terug verdiend. Jouw investeringen om energie te besparen, betalen zich dus snel terug.
Energiebesparingsplicht
Informatieplicht en onderzoeksplicht
Heb je een energiebesparingsplicht? Dan geef je om de vier jaar door welke energiebesparende maatregelen je binnen je bedrijf hebt doorgevoerd. Dit wordt de informatieplicht genoemd. Als (een vestiging van) jouw bedrijf per jaar vanaf 10 miljoen kilowattuur elektriciteit of 170.000 kubieke meter aardgas of een equivalent daarvan gebruikt, dan geldt mogelijk een onderzoeksplicht in plaats van een informatieplicht. Om te voldoen aan je plicht geef je je rapport uiterlijk 1 december 2023 door via eLoket.
Behalve de informatieplicht en de onderzoeksplicht kan voor grote ondernemingen de Europese EED-auditplicht gelden, waarbij je als ondernemer eens in de vier jaar voor al je Nederlandse vestigingen het energiegebruik en de mogelijke maatregelen om energie te besparen in kaart brengt.
Welke plicht geldt voor mijn bedrijf?
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat een handig stappenplan om te bepalen of voor jou een energiebesparingsplicht geldt en zo ja, welke rapportage daarbij hoort. Op de site staan ook hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij de voorbereiding en het invullen van de rapportages.
Energiebesparingsplicht
Erkende maatregelenlijsten
Voor de informatieplicht maak je gebruik van de erkende maatregelenlijsten met daarin maatregelen met een maximale terugverdientijd van vijf jaar. Als je alle erkende maatregelen die voor jouw bedrijfslocatie gelden uitvoert, voldoe je aan de energiebesparingsplicht. Je kunt deze maatregelen ook terugvinden in eLoket.
Heb je een onderzoeksplicht of EED-audit-plicht? Maak dan gebruik van de sjablonen op de site en gebruik ter inspiratie de erkende maatregelenlijsten. Stuur je rapportage vervolgens door via eLoket. Om daarvan gebruik te maken, heb je eHerkenningsmiddel niveau 2+ of hoger nodig. Zodra je je rapportage hebt doorgestuurd, wordt deze gedeeld met de omgevingsdienst die controleert of je hebt voldaan aan je wettelijke verplichtingen.
Meer weten?
Start direct met de voorbereidingen en geef tijdig je rapportages door. Heb je vragen of wil je meer informatie? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.