Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Familiebedrijf overnemen? Dit komt er bij kijken

Van de bakker op de hoek van de straat tot het transportbedrijf op het industrieterrein. Familiebedrijven zijn actief in elke sector en in elke dorp of stad. In dit blog vertellen we wat er komt kijken bij de overname van een familiebedrijf.

Van de bakker op de hoek van de straat tot het transportbedrijf op het industrieterrein aan de rand van je woonplaats. Familiebedrijven zijn actief in elke sector en in elke dorp of stad. Ze vormen het hart van de Nederlandse economie en hebben hun financiële zaken vaak goed op orde. Maar wat als jouw ambities verder reiken dan de grens van je eigen vermogen? In dit blog vertellen we wat we veel zien bij de overname van een familiebedrijf.

Loyaal en betrokken

In Nederland werken 4,3 miljoen mensen in een familiebedrijf. Alle familiebedrijven samen zorgen voor 43% van de werkgelegenheid, aldus cijfers van Familiebedrijven Nederland. Daarmee vormen familiebedrijven de basis van de Nederlandse economie. En die basis is krachtig, want familiebedrijven worden vaak gekenmerkt door bevlogen ondernemers en betrokken werknemers met een jarenlang dienstverband en enorme product- en marktkennis.

Familiebedrijven zijn over het algemeen financieel gezond: een verantwoorde verhouding eigen en vreemd vermogen, en financieringen worden vaak jarenlang verstrekt door de huisbank. Want zo loyaal en betrokken als familiebedrijven zijn naar hun personeel, zo zijn ze ook naar hun klanten en naar hun leveranciers. Ook in deze tijd blijven de meeste familiebedrijven fier overeind omdat ze hun financiën op orde hebben. Zo kunnen ze hun ambities blijven realiseren.

 

Vooraf duidelijkheid

Als je de groei en continuïteit van je familiebedrijf wil waarborgen, kijk je vaak eerst naar eigen middelen. Denk je aan overname van het bedrijf? Dan worden er regelmatige bijzondere financieringsconstructies bedacht om dat te realiseren.

Bedenk bij het regelen van de overname dat ieder familielid vanuit een andere rol in het bedrijf zit. De een is directielid of eigenaar, de ander heeft vermogen ingebracht of is werknemer. Een overname heeft dus voor ieder familielid andere consequenties. Bespreek daarom bij overnamegesprekken met elkaar belangrijke zaken als hoe de besluitvorming plaatsvindt, wie er zeggenschap heeft en hoe een ieder wordt beloond.

Door hier vooraf duidelijkheid in te geven, voorkom je achteraf eventuele conflicten. En onderzoek op tijd de mogelijkheden van een externe financiering om zo de overname sneller mogelijk te maken. Je kunt daarmee namelijk eenvoudig het verschil tussen familieleden onderling kleiner maken