Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Financieren zonder jaarcijfers? Dat kan!

Als je voor jouw onderneming op zoek bent naar een zakelijke lening, zullen veel potentiële financiers hoog op hun verlanglijstje hebben staan dat je inzicht geeft in de meest recente jaarcijfers. Maar wat nu als je die niet hebt of als de meest recente jaarcijfers niet representatief zijn? Gelukkig zijn er ook financiers die – uiteraard onder voorwaarden – bereid zijn om zonder jaarcijfers toch een financiering te verstrekken.

Financieren zonder jaarcijfers

In veel gevallen is het logisch dat banken en andere potentiële financiers om jaarcijfers vragen. Zij willen immers weten hoe jouw onderneming ervoor staat. Maar niet elke ondernemer beschikt over jaarcijfers. “Denk bijvoorbeeld aan starters,” zegt Bastiaan Breugem, commercieel directeur bij Financieringsgilde. 

In de eerste vijf maanden van het jaar zijn er daarnaast veel ondernemingen waarvoor de jaarcijfers van het afgelopen jaar nog niet zijn vastgesteld door de boekhouder of accountants. Gelukkig zijn hiervoor nu alternatieve financieringsoplossingen beschikbaar. 

Dit geldt ook voor ondernemingen die wel jaarcijfers hebben, maar die er inmiddels veel beter voor staan dan de meest recente jaarcijfers laten zien. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat een onderneming na een moeizaam jaar een uitstekend eerste halfjaar heeft gedraaid. Dan is het vervelend als de bank uitsluitend naar de jaarcijfers kijkt en op grond daarvan een lagere financiering – of soms zelfs helemaal geen financiering – verstrekt dan benodigd is.

Financieren zonder jaarcijfers

Financieren op basis van bankafschriften

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook voor ondernemingen zonder (recente) jaarcijfers mogelijkheden om een financiering te krijgen.

“Wij kennen bijvoorbeeld financiers die een financiering verstrekken op basis van bankafschriften over de laatste zes maanden."
Bastiaan Breugem
Directeur

Enkele geldverstrekkers in ons aanbod zijn in staat om op basis van jouw bankafschriften haarscherp te analyseren hoe je onderneming ervoor staat: omzet, kosten, winst, de debiteurentermijn; alles wordt inzichtelijk. En op basis van dit inzicht verstrekt deze financier een financiering. Denk bijvoorbeeld aan een financiering van één tot anderhalve maand omzet met de debiteurenportefeuille als onderpand. Zo krijg je als onderneming ook zonder jaarcijfers toch een groter werkkapitaal.