Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe vraag ik als ondernemer effectief subsidies aan?

Veel (startende) ondernemers komen in aanmerking voor een subsidie of andere publieke financiering. Maar slechts een klein percentage maakt hier daadwerkelijk gebruik van. Dat is jammer want Nederland heeft één van de meest ontwikkelde en uitgebreide subsidiemarkten binnen Europa. In dit artikel geeft Bastiaan Breugem, mede-eigenaar van Financieringsgilde, zijn kijk op het subsidielandschap en vertelt hij je hoe je jouw kans op een succesvolle subsidieaanvraag kunt vergroten.

Subsidiemarkt

De Nederlandse subsidiemarkt bestaat uit duizenden beschikbare regelingen voor verschillende doeleinden. Veel regelingen verstrekken financiering voor projecten op het gebied van innovatie, ontwikkeling en verduurzaming. Er is publieke financiering beschikbaar voor een breed scala aan bedrijven, van landbouw tot horeca en van productie tot mobility. Met dit ruime en gevarieerde aanbod heeft Nederland één van de grootste subsidiemarkten van Europa. Hoe komt het dan dat niet meer ondernemingen gebruik maken van publieke financiering?

Het landschap is complex en gefragmenteerd

“Onze subsidiemarkt is een complex systeem dat bovendien voortdurend aan verandering onderhevig is”, legt Bastiaan Breugem uit. “Regelingen zijn ondergebracht bij allerlei verschillende instanties, overheden en niet-overheden. Sommige regelingen zijn doorlopend aan te vragen, andere slechts op bepaalde momenten in het jaar. Dat maakt het ingewikkeld voor ondernemers om zich erin te verdiepen terwijl we bij financieringsaanvragen absoluut het belang van subsidies zien. Daarmee krijgen ondernemers meer mogelijkheden om hun wensen te realiseren.”

Tijdrovende administratie

Het indienen van een subsidieaanvraag brengt een aanzienlijke hoeveelheid administratie met zich mee en kan een tijdrovende klus zijn. Maar Bastiaan Breugem ziet nog een reden waarom ondernemers een subsidieaanvraag beter kunnen uitbesteden: “Het zelf regelen van een aanvraag biedt vaak niet de hoogste succesgarantie. Voor sommige ondernemers vormt dit een dusdanig struikelblok dat zij de subsidie helemaal niet meer proberen aan te vragen.”

Subsidie advies

Specialistische adviseurs

Er zijn honderden subsidieadviseurs actief op de markt die zich specialiseren in bemiddeling bij subsidieaanvragen. “Veel adviseurs werken echter voor een specifieke organisatie en specialiseren zich op een bepaald kennisgebied. Dat resulteert in een werkwijze die niet altijd een holistische kijk op subsidiepotentieel biedt”, aldus Bastiaan Breugem.

Hoe kun je als ondernemer dan wél op efficiënte wijze gebruik maken van je subsidiemogelijkheden? “Zorg om te beginnen voor doorlopend inzicht in je subsidiemogelijkheden. Financieringsgilde werkt daarom onder andere samen met SubsidyCloud. Dit platform biedt een gepersonaliseerd online dashboard waarin je als ondernemer realtime inzicht hebt in de subsidies waarvoor jij in aanmerking komt. Met behulp van slimme technologie wordt jouw onderneming gekoppeld aan de regelingen die je op dat moment kunt aanvragen. En wil je starten met aanvragen, dan word je – indien gewenst – begeleid door een adviseur met de juiste achtergrond en kennis.”

Subsidie scan

Direct weten voor welke subsidies jij in aanmerking komt? Doe de gratis subsidyscan van SubsidyCloud en ontdek jouw mogelijkheden.