Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

In drie stappen voorbereid op energielabel C voor een kantoorpand

Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C of hoger verplicht voor kantoorgebouwen die groter zijn dan 100m2. Beschik je niet over dit energielabel? Dan loop je kans op een fikse boete. Deze wet is geen nieuws maar de datum komt nu wel steeds dichterbij en in combinatie met een groot tekort aan vakmensen wordt het tijd om actie te ondernemen.

Energielabel

Met alle energiemaatregelen wordt de druk groot in de energiebranche, voorspelt Corné Maljaars, adviseur bij Financieringsgilde Haarlemmermeer & Bollenstreek. ‘De verwachting is dat er volgend jaar een groot tekort is aan glaszetters, installateurs van zonnepanelen en warmtepompen, en energieadviseurs die je huidige energielabel vaststellen en een nieuw label toekennen.

Dat wordt dus nog een hele klus met de nieuwe wet in het vooruitzicht. Want alleen in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland hebben 41.000 van de 62.000 panden nog geen energielabel C. Ter verduidelijking: een energieadviseur is voor een redelijk groot pand ongeveer één week bezig om op basis van 150 kenmerken het huidige energielabel te bepalen.’

Corné Maljaars - Financieringsgilde Haarlemmermeer
Corné Maljaars

Welke drie stappen moet je zeker zetten?

Ben je eigenaar van een kantoorpand en heb je nog geen actie ondernomen? Dan wordt het dus hoog tijd om je pand duurzaam te maken met bijvoorbeeld zonnepanelen, spouwmuur-, vloer- of dakisolatie, driedubbelglas of een warmtepomp. Uiteraard helpen wij jou hierbij:

 1. Maak via onze adviseur een duurzaamheidsscan voor jouw bedrijfspand zodat je direct ziet wat de terugverdientijd is van je investeringen.
 2. Bekijk de diverse subsidiemogelijkheden voor een duurzame aanpassing aan je pand die worden geadviseerd in de quickscan. Denk aan veel voorkomende mogelijkheden zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Daarnaast zijn er op provinciaal en regionaal gebied nog subsidieregelingen beschikbaar waarover we je graag meer vertellen.
 3. Bepaal samen met jouw adviseur van Financieringsgilde de mogelijkheden om de benodigde investeringen mee te nemen in je financiering.

Vraag de duurzaamheidsscan aan

De datum van 1 januari 2023 komt dus dichterbij maar er is nog geen reden tot paniek. ‘De verduurzaming van een pand is altijd maatwerk en begint met weten waar je staat’, legt Corné uit. Vraag dus vandaag nog de duurzaamheidsscan aan of maak direct een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt. Wij zoeken samen met jou naar de best passende financiering voor de verduurzaming van jouw bedrijfspand.

Duurzaamheidsscan

  • Voor welk pand wil je een duurzaamheidsscan?
  • Jouw gegevens
  • Hidden
 • Door het formulier te versturen geef je toestemming om je gegevens beveiligd te bewaren en ga je akkoord met ons privacystatement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.