Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is commercieel vastgoed nu te duur?

Als specialist in het financieren van zakelijk vastgoed, adviseren wij dagelijks bij de aankoop van commercieel vastgoed. Een vraag die regelmatig gesteld wordt is of het pand niet te duur is om te kopen.

Wat is commercieel vastgoed?

We spreken over commercieel vastgoed wanneer een pand wordt gekocht met het doel om deze vervolgens te verhuren aan derden. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld een bedrijfspand of winkelruimte. Ook adviseren we regelmatig beleggers in woonhuizen, waarbij er wordt belegd in meerdere woningen die verhuurd worden.

Wat opvalt is dat de prijsontwikkeling van commercieel vastgoed bij de laatste meting achter liep op die van woningen. Ook was de prijsontwikkeling toen nog niet op het niveau van 2002, al lijkt de markt sinds de laatste meting wel weer hoger te zijn.

Bereken het aanvangsrendement

Een goede indicatie of het aantrekkelijk is te investeren in het pand, is het berekenen van het aanvangsrendement op basis van huuropbrengsten en kosten. Een groot voordeel hierbij is dat de rentepercentages momenteel laag zijn. Helaas staat niet elke bank open voor commercieel vastgoed. Hierdoor zijn regelmatig alternatieve financieringsoplossingen nodig, waarbij rentepercentages hoger zijn dan beleggers de afgelopen jaren gewend waren.

Op grond van de hiervoor beschreven prijsontwikkeling, is het zaak om op tijd met je adviseur om de tafel te gaan als je overweegt om in vastgoed te investeren. Ga samen na welke financieringsmogelijkheden er zijn, wat dit kost én of dit aansluit bij het te behalen rendement.