Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Jaarrekening

Of je nu een eenmanszaak hebt, lid bent van een coöperatie of een bv of vof hebt, bij alle bedrijfsvormen is het handig en soms zelfs verplicht om aan het einde van het boekjaar een jaarrekening op te stellen. Een jaarrekening geeft je inzicht in jouw situatie en dat helpt je bij je administratie maar ook bij het maken van belangrijke keuzes binnen jouw bedrijf. Maar wat is een jaarrekening precies en hoe kun je een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel?

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel verslag van je bedrijf van het afgelopen boekjaar. Een jaarrekening geeft een beeld van de financiële situatie van je bedrijf, hoewel het natuurlijk een momentopname blijft.

Elke jaarrekening bestaat uit een balans en een winst- en verliesrekening van dat boekjaar. Vaak wordt de jaarrekening nog aangevuld met een toelichting van het bestuur van het bedrijf. Voor sommige bedrijven is een accountantsverklaring een vast onderdeel van de jaarrekening. Op de website van de Kamer van Koophandel staat duidelijk aangegeven welke onderdelen verplicht zijn voor jouw bedrijf.

Hoe kan ik een jaarrekening opstellen?

Je mag zelf weten hoe je een jaarrekening opstelt. Dat kan heel eenvoudig via Word of Excel maar ook via een boekhoudprogramma. Elke jaarrekening bevat in ieder geval een balans en een winst- en verliesrekening van dat boekjaar. Als het goed is, sluit jouw jaarrekening aan bij je administratie die bestaat uit je inkomende en uitgaande facturen, je bonnen en bankafschriften. Vervolgens kun je op basis van al deze gegevens in de jaarrekening de cijfers voor de belastingaangifte realiseren.

Wanneer en hoe moet ik een jaarrekening deponeren bij de KvK?

Afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming is het verplicht om de jaarrekening jaarlijks te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Als je bijvoorbeeld een bv, nv, een coöperatie of een vof hebt waarvan de vennoten buitenlandse kapitaalvennoten zijn, dan is het deponeren van een jaarrekening verplicht. 

Dat deponeren gebeurt meestal digitaal. De Kamer van Koophandel heeft een online service Zelf Deponeren Jaarrekening waarmee je het direct elektronisch kunt versturen. Per post of per e-mail je jaarrekening indienen, is ook een mogelijkheid. Op de website van de Kamer van Koophandel staan de regels en richtlijnen over deponeren helder op een rij.

Wil je voor jouw bedrijf een jaarrekening opstellen? Kijk voor meer informatie op onze website.