Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sale and leaseback van bedrijfsmiddelen; wat is het en hoe werkt dit voor jouw bedrijf?

Er zijn diverse opties beschikbaar voor het financieren van je bedrijfsmiddelen. Een van die opties is leaseback. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat leaseback is en hoe deze financiering werkt.

Wat is sale and leaseback?

Leaseback is een financieringsoplossing waarbij je als ondernemer de bedrijfsmiddelen die je in eigendom hebt, verkoopt en ze vervolgens weer terugleast van de leasemaatschappij. Met andere woorden: je verkoopt je bedrijfsmiddelen aan een leasemaatschappij en sluit een leasecontract af om ze te blijven gebruiken. Zo kun je direct kapitaal vrijmaken terwijl je toch het gebruik en de voordelen van de bedrijfsmiddelen behoudt.

Hoe werkt leaseback?

Voordat je aan leaseback begint, is het van belang dat je eerst voor jezelf helder hebt welke bedrijfsmiddelen je wil financieren via deze financieringsoptie. Dit kan van alles zijn; van machines en voertuigen tot IT-apparatuur en meubilair. Daarna zoek je een leasemaatschappij die geïnteresseerd is in het kopen van jouw bedrijfsmiddelen en ze vervolgens aan jou terug wil leasen.


Wanneer je een overeenkomst hebt bereikt, wordt er een verkoop- en leasecontract opgesteld. Hierin ligt vast dat je de bedrijfsmiddelen aan de leasemaatschappij verkoopt en dat de maatschappij deze vervolgens aan jou terugleast gedurende een afgesproken termijn. In het contract staan ook details over de leasebetalingen, de looptijd van de overeenkomst en eventueel de optie tot verlenging of aankoop aan het einde van de leaseperiode.

Wat zijn de voordelen van leaseback?

Leaseback is een financieringsoptie met diverse voordelen:

 1. Direct kapitaal beschikbaar
  Een van de grootste voordelen van leaseback is dat je door de verkoop van bedrijfsmiddelen direct kapitaal kunt vrijmaken. Dat kapitaal kun je gebruiken waarvoor jij dat wil; voor de investering van een nieuw project of voor de aanschaf van nieuwe voorraad.
 2. Behoud van het gebruik
  Met leaseback kun je je bedrijfsmiddelen blijven gebruiken en ervan profiteren zonder dat je het in eigendom hebt. Het terugleasen van je bedrijfsmiddelen stelt je in staat om je bedrijfsactiviteiten zonder onderbrekingen voort te zetten.
 3. Financiële flexibiliteit
  Leaseback kan je helpen om je financiële balans te verbeteren. Als je in de toekomst op zoek bent naar een extra financiering kan dat een belangrijke reden zijn om nu voor leaseback te kiezen.

Welke andere financieringsopties zijn er naast leaseback?

Behalve leaseback zijn er ook nog andere vergelijkbare financieringsvormen beschikbaar om de beste oplossing voor jouw bedrijf te zoeken. Daarbij kun je denken aan:

 1. Financial lease
  Bij financial lease koop je een bedrijfsmiddel en tegelijkertijd financier je die aankoop met een leasecontract. Je wordt dan de juridische eigenaar van het bedrijfsmiddel en lost de financiering af in vaste termijnen over een vooraf vastgestelde periode. Aan het einde van het contract word je volledig eigenaar van het bedrijfsmiddel.
 2. Operational lease
  Deze leasevorm lijkt veel op traditioneel huren. Je least het bedrijfsmiddel voor een bepaalde periode, meestal korter dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel. Aan het einde van de leaseperiode lever je het bedrijfsmiddel weer in bij de leasemaatschappij. Als je regelmatig wil upgraden naar een nieuwer model of flexibel wil blijven, is deze leasevorm ideaal.

 

Natuurlijk heeft iedere financieringsvorm voor- en nadelen. Laat je daarom goed informeren voordat je een knoop doorhakt. Onze adviseur helpt je graag om alle verschillende financieringsopties helder voor je op een rij te zetten, de kosten en risico’s tegen elkaar af te wegen en met jou de financiering te kiezen die het beste past bij jouw situatie.

Tot slot

Zoals je leest, is leaseback dus een flexibele financieringsoplossing waarmee je kapitaal kunt vrijmaken en tegelijkertijd gebruik kunt blijven maken van je bedrijfsmiddelen. Met de expertise van onze adviseurs profiteer jij van hun kennis, netwerk en passende oplossingen om het beste uit jouw leasebacktransactie te halen. Meer weten over hoe leaseback jouw bedrijf kan helpen groeien? Maak dan direct een afspraak met een van onze adviseurs. Met 50 vestigingen door het hele land is er altijd een bij jou in de buurt.