Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Nieuwe wet: mkb ontvangt sneller geld van grootbedrijven

Ben je zzp’er of mkb-ondernemer en lever je jouw product of dienst aan een grote onderneming? Dan is de kans groot dat je lang moet wachten totdat je factuur is betaald. Maar met een nieuwe wet komt daar vanaf 1 juli 2022 verandering in.

Je herkent het vast. Je bent als eenpitter of mkb-bedrijf blij met al je klanten maar zeker met een grote onderneming die jouw product of dienst koopt. Na levering stuur je een factuur met het verzoek het bedrag binnen afzienbare tijd te betalen. Maar een grote onderneming rekt die betalingstermijn steeds vaker op.

Huidige wetgeving

Bij het meldpunt van de Autoriteit Consument & Markt is bekend dat zzp’ers en mkb’ers langer dan gewenst moeten wachten op hun betaling. Het meldpunt ontvangt namelijk meldingen over het betaalgedrag van grote ondernemingen. Door de huidige wetgeving die uitzonderingen toestaat bij incidentele complexe situaties kunnen grote ondernemingen de betalingstermijn met hun schuldeisers opschuiven.

Betalingstermijn verkort

Vanaf 1 juli 2022 is dat verleden tijd. Dan treedt een nieuwe wet in werking waarbij de betalingstermijn die grote ondernemingen in hun overeenkomsten met zzp’ers en mkb-bedrijven mogen hanteren, wordt verkort van 60 naar maximaal 30 dagen. Daarmee wordt de betalingstermijn gelijk gesteld aan die van de overheid.

Let op: de wet geldt direct voor alle nieuwe overeenkomsten. Voor alle bestaande overeenkomsten geldt de verkorting van de betalingstermijn pas 1 jaar na inwerkingtreding van de wet.

Meer weten? Vraag een adviseur bij jou in de buurt om informatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.