Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Onderzoek AFM: Financieel advies krijgen is voor mkb’ers belangrijk

Het Nederlandse financieringslandschap voor het midden- en kleinbedrijf heeft zich de laatste jaren flink ontwikkeld. Zo zijn er steeds meer non-bancaire aanbieders op de markt actief. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft daar de afgelopen maanden onderzoek naar gedaan. In dit artikel praten we je in hoofdlijnen bij over dit onderzoek.

Onderzoek AFM: Financieel advies krijgen is voor mkb’ers belangrijk

Tot een aantal jaren geleden regelde je als ondernemer een bedrijfsfinanciering meestal bij je eigen bank. Tegenwoordig zijn er ook veel non-bancaire gespecialiseerde aanbieders op de markt waardoor het aanbod van financieringsproducten enorm is verbreed. De meeste mkb-ondernemers zijn steeds vaker op deze non-bancaire aanbieders aangewezen. 

De AFM constateert dat een deel van deze ondernemers vaak beperkte kennis heeft van de financieringsmarkt en niet altijd over de financiële middelen beschikt om een financieel adviseur te raadplegen. Daardoor is deze groep kwetsbaar en dat wordt door de economische gevolgen van de coronacrisis nog eens vergroot. 
 
Dat was voor de AFM afgelopen najaar aanleiding tot onderzoek. De gedragstoezichthouder op de financiële markt sprak daarvoor met marktpartijen, brancheorganisaties en experts in de deelmarkten factoring, equipment lease, crowdfunding en met diverse mkb- financieringsadviseurs waaronder Financieringsgilde. Alle bevindingen van de AFM zijn vastgelegd in een rapport dat onlangs werd gepubliceerd. 

Verdere professionalisering van de markt lijkt gewenst en advies is belangrijk

In dit rapport stelt de AFM dat toegang tot financiering voor alle mkb-ondernemers van groot belang is, juist nu. Dankzij de opkomst van non-bancaire aanbieders van financiering kunnen ondernemers daarbij profiteren van een breder aanbod van financieringsproducten. De AFM concludeert op basis van haar onderzoek dat verdere professionalisering van de markt voor non-bancaire mkb-financiering gewenst lijkt voor het goed functioneren van deze sector. “Het belang van de zakelijke klant lijkt nu nog niet altijd centraal te staan bij (aanbieders van) de verkende financieringsvormen”, is in het rapport te lezen. 
 
Voor een kleine ondernemer kunnen de risico’s deels worden ondervangen door een goed functionerende adviesmarkt en adequate zelfregulering. Ook op die vlakken ziet de AFM echter aandachtspunten. Voor Financieringsgilde is dit reden geweest om samen met de stichting MKB Financiering een keurmerk te starten voor financieel adviseurs. Zo bent u altijd verzekerd van het beste advies.

Regel je aanvragen met een onafhankelijk adviseur

Het aanvragen is voor veel ondernemers tijdrovend en lastig en daarom nemen onze adviseurs je dit werk graag uit handen.
 
Wat kunnen we voor je doen
• Alle benodigde toelichtingen voor je opstellen
• De aanvraag bij jouw bank indienen via ons eigen intermediairsportaal
• Sneller duidelijkheid geven door je aanvraag in 1x volledig aan te leveren
• Onderhandelen met de geldverstrekker over de beste voorwaarden
 
We helpen je graag zodat jij de beste financiering krijgt voor jouw situatie. Juist nu.
En met 35 kantoren door heel Nederland is er altijd een adviseur bij jou in de buurt.