Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste peildatum voor de Wet excessief lenen nadert. Welke keuze maak jij?

Sinds begin dit jaar is de Wet excessief lenen van kracht. Deze wet voorkomt dat houders van een aanmerkelijk belang excessief lenen bij hun eigen vennootschap. Want door geld te lenen van de eigen vennootschap is het voor aanmerkelijkbelanghouders mogelijk om belastingheffing over dit bedrag lange tijd uit te stellen. Met deze wet wordt dat voorkomen. De eerste belangrijke peildatum van 31 december 2023 nadert. Ben jij directeur-grootaandeelhouder of aanmerkelijkbelanghouder en heb je helder wat dit voor jou betekent? Wij helpen je graag op weg.
Wet excessief lenen

Wat houdt de wet precies in?

Als je winst maakt met je bv en je laat dat geld op je rekening staan, dan betaal je daar geen dividendbelasting over. Wil je privé wat doen met dat geld, dan heb je twee opties:

  1. Je kunt dit geld officieel aan jezelf uitkeren en er dividendbelasting (ongeveer 25%) over betalen.
  2. Of je maakt het geld vanuit je bv over naar je privérekening en betaalt er geen belasting over. Dan heb je meer te besteden en heb je als privépersoon een schuld aan je bv. Maar de termijn waarop je die schuld aflost, stond nooit vast. Daar is nu verandering in gekomen met de Wet excessief lenen. Zo wordt het excessief lenen bij de eigen vennootschap ontmoedigd.


Als aanmerkelijkbelanghouder word je met je partner belast zodra je gezamenlijk een schuld hebt van meer dan 700.000 euro bij de eigen vennootschap. Vanaf 1 januari 2024 ligt deze grens overigens bij 500.000 euro. Deze maatregel heeft alleen gevolgen voor de belastingheffing in box 2. Daarnaast worden schulden die zijn aangegaan voor financiering van de eigen woning buiten beschouwing gelaten.

Wet excessief lenen

Eerste peildatum

De eerste belangrijke peildatum van 31 december 2023 komt dichterbij. Ben jij directeur-grootaandeelhouder of aanmerkelijkbelanghouder en heb je al een keuze gemaakt wat je gaat doen? Accepteer je de belastingaanslag die je krijgt opgelegd? Ga je een deel van je onroerend goed verkopen? Of wil je toch meer weten over de mogelijkheden voor externe financiering?

Meerdere opties

Twijfel je misschien over een externe financiering vanwege de rentestijging? Met het geld dat je laat terugvloeien naar de bv kun je handig gebruik maken van de huidige rentestand om daar een mooi rendement te realiseren.

Als je het geld in je bv op een spaarrekening laat staan, kun je er ook een vastgoedportefeuille mee opbouwen. Dan doe je in je bv hetzelfde als in privé.

Wil je een mix van panden? Wij analyseren je portefeuille en adviseren hoe we voor jou de beste deal uit de markt kunnen halen.

Wil je een relatief laag gedeelte financieren? Ook dan kun je bij ons terecht. We hebben zelfs speciale afspraken met financiers over leenbedragen lager dan 50% van de waarde van de portefeuille.

Of je leent het geld met een directe lening uit aan andere ondernemers, bijvoorbeeld via investeringsplatform United Growth.

Wet excessief lenen

Tot slot

De klok tikt door, maar het is nog niet te laat. Maak een afspraak met een van onze adviseurs bij jou in de buurt voor een persoonlijk advies. We geven je vooraf een totaalprijs inclusief taxaties, afsluitprovisie en notariskosten zodat je weet waar je aan toe bent. Direct meer weten over jouw persoonlijke situatie? Onze scan excessief lenen geeft je duidelijkheid.