Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Resultatenrekening

Als ondernemer wil je weten hoe je er financieel voor staat. Want inzicht in je financiën helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Met een resultatenrekening krijg je snel overzicht in de resultaten van jouw bedrijf. Maar wat is een resultatenrekening en hoe bereken je dat?

Wat is een resultatenrekening?

Een resultatenrekening wordt ook wel winst- of verliesrekening genoemd en maakt onderdeel uit van het jaarverslag. De resultatenrekening laat zien of je in een bepaalde periode winst of verlies hebt gedraaid.

Het is een overzicht van alle opbrengsten en kosten. Het saldo dat uit je berekening volgt is de winst die je met je bedrijf hebt gemaakt. Of, als het saldo negatief uitvalt, het verlies over een bepaalde periode. 

Waarvoor heb ik een resultatenrekening nodig?

Een resultatenrekening is de berekening van je bedrijfsresultaat. Inzicht krijgen in je bedrijfsresultaat is handig voor je bedrijfsvoering, bijvoorbeeld bij de keuze om wel of niet te investeren. Je maakt een resultatenrekening om samen met de balans jouw bedrijfsresultaten te kunnen berekenen. Maar ook voor de belastingaangifte bij de Belastingdienst en bij de aanvraag van een financiering heb je een resultatenrekening nodig.  

Heb je een besloten vennootschap? Dan moet je jaarlijks een resultatenrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Heb je een eenmanszaak of een vof? Dan hoeft dat niet. In dat geval is een resultatenrekening wel aan te raden als hulpmiddel bij het invullen van de inkomstenbelasting. 

Hoe kan ik een resultatenrekening opstellen?

Het opstellen van een resultatenrekening wordt door veel ondernemers aan een boekhouder overgelaten. Als je echter zelf de aangifte van je omzetbelasting regelt, dan kun je het opstellen van een resultatenrekening ook prima zelf doen. Want je hebt immers een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Veel boekhoudprogramma’s helpen je hierbij maar je kunt het ook handmatig doen in Excel bijvoorbeeld. Zet je inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode onder elkaar. Het verschil tussen die twee is je bruto winst. Trek daar vervolgens je inkomstenbelasting vanaf en het bedrag dat je overhoudt, is je netto winst.