Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Actief in de bouwsector? Lees alles over de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) Aanschaf

Wil je je bedrijf verduurzamen en emissieloze bouwmachines aanschaffen? Dan is het interessant om te kijken of je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) Aanschaf. Met deze subsidieregeling stimuleert de overheid de aanschaf van emissieloze bouwmachines, ook als je deze koopt en vervolgens aanbiedt voor verhuur of lease. Hoe je de subsidie kunt aanvragen en welke voorwaarden daarbij worden gesteld, lees je allemaal in dit blog.

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel, wat houdt dat in?

De subsidieregeling is door de overheid in het leven geroepen om bij bedrijven in de bouwsector die in Nederland zijn gevestigd, verduurzaming te stimuleren en de stikstofuitstoot te verminderen. De subsidie is bedoeld om te ondersteunen bij de aanschaf van uitstootvrij materieel voor eigen gebruik of dat wordt aangeboden voor verhuur of lease. Het maximale subsidiebedrag is 300.000 euro per bouwmachine. Wat je uiteindelijk aan subsidie ontvangt, hangt af van het verschil in waarde tussen de nieuwe emissieloze machine en dezelfde machine met verbrandingsmotor.  

Hoe kom ik in aanmerking voor de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel?

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Een daarvan hebben we hierboven al genoemd; jouw bedrijf moet in Nederland zijn gevestigd. Daarnaast geldt ook dat:

  • Je de subsidie pas kunt aanvragen als je de uitstootvrije bouwmachine hebt aangekocht
  • De machine minimaal 4 jaar na aankoop jouw eigendom blijft
  • De ondernemer die eigenaar wordt van de bouwmachine in de bouwsector werkt
  • De betreffende machine staat vermeld in de lijst bouwmachines SSEB Aanschaf en Retrofit
  • De bouwmachine minimaal 70% van de tijd wordt gebruikt in de open lucht

Hoe vraag ik de Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel aan?

De subsidie is van 9 mei 2022 tot en met 30 december 2022 eenvoudig aan te vragen via de website van de Rijksoverheid. Elke aanvraag wordt op volgorde van binnenkomst behandeld. Let op: het kan zijn dat de subsidiepot snel leeg is. In dat geval helpen we je uiteraard aan een alternatieve financiering om de aanschaf van jouw uitstootvrije bouwmachine mogelijk te maken.

Tip
Houd bij het aanvragen van de subsidie de volgende documenten bij de hand:
* Kopie koopovereenkomst van de bouwmachine
* Kopie bankafschrift
* Uitslag mkb-toets
* Een bewijs van netto referentiekosten als de door jouw aangekochte machine geen accupakket (met motorvermogen) onder de 100kw heeft

Meer weten?

Hulp nodig bij het aanvragen van jouw subsidie of weten welke alternatieve financieringen er mogelijk zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een afspraak. Wij helpen je graag op weg.