Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verhuurder in de vrije sector? Met de SVOH ontvang je tot 6.000 euro per woning

De interessante Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) is vanaf 1 april 2023 beschikbaar voor alle eigenaren van bestaande huurwoningen. Als verhuurder ontvang je tot maximaal 6.000 euro subsidie per woning voor verduurzaming, onderhoud en energieadvies.

De SVOH bestaat al langer maar was tot nu toe alleen beschikbaar voor verhuurders met woningen onder de liberalisatiegrens. Als verhuurder van woningen in de vrije sector viste je naast het net. Daarom zijn de voorwaarden van deze subsidieregeling aangepast en komt de SVOH beschikbaar voor alle verhuurders. De definitieve voorwaarden worden in maart bekend gemaakt.

Wat verandert er per 1 april 2023?

De belangrijkste wijzigingen hebben we voor je op een rij gezet:

 1. Waar voorheen alleen verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens aanspraak konden maken op de SVOH, kunnen nu ook verhuurders van huurwoningen boven die grens, dus in de vrije sector, daar een beroep op doen. De huurprijs is daarmee niet langer doorslaggevend om gebruik te kunnen maken van de SVOH.
 2. Ben je in het bezit van huurwoningen met een monumentenstatus? Ook dan kom je in aanmerking voor de subsidieregeling, al gelden er dan wel andere voorwaarden en subsidiebedragen.
 3. Vraag je subsidie aan voor verduurzaming? Dan kan dat op één energiebesparende maatregel. Voor de wijziging kon je een aanvraag indienen voor twee maatregelen.
  En vraag je subsidie aan voor onderhoud van de woningen? Dan geldt als voorwaarde dat je ook tenminste één energiebesparende maatregel uitvoert.
 4. De SVOH ontvangt een meldcodelijst waarop alle producten en materialen staan waarvoor je subsidie kunt aanvragen.


NB: Wil je een aanvraag indienen bij de SVOH en doe je dit voor 1 april 2023? Dan gelden de oude voorwaarden. Dien je je aanvraag na 1 april 2023 in, dan gelden de hierboven genoemde wijzigingen.

Waarvoor kan ik subsidie ontvangen?

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoning geeft subsidie op verduurzaming, onderhoud en energieadvies van bestaande huurwoningen. Je ontvangt een maximaal subsidiebedrag van 6.000 euro per woning met een totaal van 400.000 per verhuurder.
Is je subsidieaanvraag groter dan 125.000 euro? Dan ontvangt de SVOH graag eerst je aanvraag en kun je daarna starten met het uitvoeren van de maatregelen. Is je subsidieaanvraag kleiner dan 125.000 euro? Dan voer je eerst de werkzaamheden uit en dien je daarna je aanvraag pas in.

Samengevat

 • Per woning is het maximale subsidiebedrag 6.000 euro.
 • Per verhuurder is het maximale subsidiebedrag 400.000 euro.
 • In één verzoek bij de SVOH mag je subsidie aanvragen voor meerdere woningen tegelijk.
 • Is je totale subsidieaanvraag groter dan 125.000 euro? Dan dien je eerst de aanvraag in en start je daarna pas met de werkzaamheden.
 • Is je subsidieaanvraag kleiner dan 125.000 euro? Dan voer je eerst de werkzaamheden uit en dien je daarna je aanvraag pas in.

Tip

Bij energiebesparende maatregelen aan de huurwoning mag je als verhuurder een verhoging van de huurprijs doorberekenen aan de huurder, een zogenaamde energieprestatievergoeding.

Meer weten over de SVOH en investeren in verduurzaming? Maak een afspraak met een van onze adviseurs. We helpen je graag verder.