Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een compleet overzicht van de voor- en nadelen van een verhuurhypotheek

Als je een pand op het oog hebt om te verhuren of je wil investeren voor een stabiel inkomen, dan is een verhuurhypotheek een slimme optie. Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening werkt aan de Wet betaalbare huur om huurprijzen van woningen in verhouding te laten staan tot de kwaliteit van de woning. Deze wet zorgt bij veel beleggers voor onrust, zeker in combinatie met de wijzigingen in box 3 waardoor het onzeker is wat het rendement van je investering is.

Voordat je dus een beslissing neemt, is het handig om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen zodat je alles weet over de extra inkomsten en fiscale voordelen, maar ook over de onderhoudskosten, het risico op leegstand en het te verwachte rendement. Zo kun jij een weloverwogen beslissing nemen en het maximale uit je investering halen.

Wat is een verhuurhypotheek?

Wanneer je een pand koopt om niet zelf in te wonen maar om te verhuren, dan heb je daar een hypotheek voor nodig: een verhuurhypotheek. Een verhuurhypotheek verschilt op heel veel punten van een hypotheek van je eigen woning. Zo kan de waarde van de woning die je wil verhuren stijgen, maar ook dalen. Daarnaast kunnen je huurinkomsten tegenvallen en de onderhoudskosten kunnen hoger uitvallen.

De voordelen van een verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek heeft een aantal voordelen:

1. Waardestijging van de woning

Een van de belangrijkste voordelen van het investeren in vastgoed is de mogelijke waardestijging van je pand. Op de lange termijn kan de waarde aanzienlijk toenemen, waardoor je vermogen groeit en je het bij verkoop met winst kunt verkopen. De waardestijging kun je weer gebruiken voor je volgende investering, bijvoorbeeld via herfinanciering zodat je toegang hebt tot extra kapitaal.

2. Fiscale voordelen

De verhuur van vastgoed biedt je verschillende fiscale voordelen die je netto kosten kunnen verlagen. Allereerst zijn de rente die je betaalt en de onderhoudskosten vaak aftrekbaar van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt. Daarnaast kan het zijn dat ook je andere uitgaven, zoals afschrijvingen, verzekeringen en beheerkosten, je fiscaal voordeel opleveren. Dit betekent dat je een deel van de kosten die je maakt voor het onderhouden en exploiteren van je verhuurpand weer terugkrijgt van de Belastingdienst. Met dit fiscale voordeel wordt de winst van je investering in vastgoed aanzienlijk vergroot.

3. Risicospreiding en diversificatie

Investeren in vastgoed is een effectieve manier om je risico te spreiden. Door niet al je geld in bijvoorbeeld aandelen of obligaties te steken, verlaag je de impact van schommelingen op de financiële markt op jouw totale vermogen. Met een investering in vastgoed bouw je bovendien een stabiel inkomen op waarmee je een financiële buffer kunt opbouwen.

4. Inflatiebescherming

Vastgoed wordt vaak gezien als een goede bescherming tegen inflatie. Als er sprake is van inflatie, stijgt de prijs van alle goederen en diensten en dus ook de huurprijs. Dit betekent dat de kosten van levensonderhoud toenemen, maar je huurinkomsten dus ook stijgen waardoor je koopkracht behouden blijft. Daarnaast stijgt bij inflatie vaak de waarde van het vastgoed, waardoor je vermogen zijn reële waarde behoudt of zelfs toeneemt. Een investering in vastgoed is daardoor een aantrekkelijke manier als bescherming tegen inflatie.

De nadelen van een verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek kent ook enkele nadelen:

1. Onderhoudskosten

Als je eigenaar bent van een pand dat je verhuurt, ben jij degene die verantwoordelijk is voor alle onderhouds- en reparatiekosten. Van een kleine reparatie zoals een lekkende kraan of een kapotte deurbel tot een grote renovatie zoals een lek dak of een probleem met de fundering. Deze reparaties en renovaties kosten niet alleen geld, maar kosten je ook tijd om het te coördineren en te laten uitvoeren.
Bovendien kunnen onderhouds- en reparatiekosten stijgen door inflatie en toenemende bouwkosten, waardoor je jaarlijkse uitgaven toenemen. Maar het is ook geen optie om het niet te doen, want een slecht onderhouden pand kan leiden tot lagere huurprijzen of zelfs leegstand.

2. Leegstandsrisico

Er bestaat altijd een kans dat je pand tijdelijk leeg staat, omdat de vraag naar huurwoningen bijvoorbeeld minder is of omdat de ene huurder vertrekt en het even duurt voordat de volgende zijn intrek neemt. In zo’n periode ontvang je geen huurinkomsten, terwijl je vaste lasten zoals de rente en aflossing van je verhuurhypotheek gewoon doorgaan. Leegstand kan ook extra kosten met zich meebrengen, omdat je misschien adverteert om snel een nieuwe huurder te zoeken of je huurprijs verlaagt om je pand op korte termijn weer te verhuren.

3. Beheren kost tijd en moeite

Het vinden van geschikte huurders kan tijdrovend en stressvol zijn. Je plaatst advertenties, organiseert bezichtigingen, voert gesprekken en stelt huurcontracten op. Heb je je pand eenmaal verhuurt, dan moet je maandelijks tijdig de huur innen, huurcontracten beheren, reageren op problemen en op een verzoek tot onderhoud als huurders daar om vragen. En als een huurder zijn huur niet betaalt of als huurders onderling een conflict krijgen, ben jij degene die hierin een oplossing moet zoeken. Als je meerdere panden bezit, is het beheer ervan nog complexer. Een vastgoedbeheerder inschakelen kan, maar uiteraard hangt daar een prijskaartje aan.

Een verhuurhypotheek kan dus een slimme optie zijn, maar zorg dat je goed op de hoogte bent van de voordelen en de nadelen van deze investering. Onze adviseurs denken graag met je mee wat in jouw situatie de beste oplossing is.