fbpx
Financieringsvorm

Wetsvoorstel excessief lenen: wat betekent dit eigenlijk?

Het kabinet heeft vorig jaar een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om te voorkomen dat houders van een aanmerkelijk belang excessief lenen bij hun eigen vennootschap. Door geld te lenen van de eigen vennootschap is het voor aanmerkelijkbelanghouders mogelijk om de belastingheffing over dit bedrag lange tijd uit te stellen. Daar wil het kabinet nu wat aan doen. Wat dat precies inhoudt, lees je in dit artikel.
Onderwerp
Je leest het binnen
Datum plaatsing

Excessief lenen

Huidige situatie

Voordat we je vertellen wat het wetsvoorstel excessief lenen inhoudt, even terug naar de huidige situatie. Als je nu winst maakt met je bv en je laat dat geld op je rekening staan, dan betaal je daar geen dividendbelasting over. Wil je privé wat doen met dat geld, dan heb je nu twee opties:

1. Je kunt dit geld officieel aan jezelf uitkeren en er dividendbelasting (ongeveer 25%) over betalen.

2. Of je maakt het geld vanuit je bv over naar je privérekening en betaalt er geen belasting over. Dan heb je meer te besteden en heb je als privépersoon een schuld aan je bv. Maar de termijn waarop je die schuld aflost, staat niet vast. Dat kun je eindeloos uitstellen.

Inhoud wetsvoorstel

En juist dat uitstellen van terugbetalen dient geen zakelijk doel en moet worden beperkt, vindt het kabinet. Daarom is er vorig jaar een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om excessief lenen bij de eigen vennootschap te ontmoedigen. Zoals het voorstel er nu ligt, word je als aanmerkelijkbelanghouder met je partner belast zodra je gezamenlijk een schuld hebt van meer dan € 500.000 bij de eigen vennootschap. Deze maatregel heeft alleen gevolgen voor de belastingheffing in box 2. Daarnaast worden schulden die zijn aangegaan voor financiering van de eigen woning buiten beschouwing gelaten.

Consequenties

Dus ben je houder van een aanmerkelijk belang en leen je privé maximaal € 500.000 van je bv? Dan wijzigt er niets. Leen je meer en gebruik je dit niet voor de financiering van je eigen woning? Dan moet je dividendbelasting betalen over het deel boven de € 500.000. En dat geldt na invoering van het wetsvoorstel met terugwerkende kracht.

Een veelvoorkomende situatie die reden is om nu actie te ondernemen

Stel je hebt 1,5 miljoen op een spaarrekening in je bv staan en je leent dat aan jezelf in privé uit. Precies zoals hierboven onder het kopje Huidige situatie wordt geschetst.

We zien dat veel ondernemers met dit geld een of meerdere beleggingspanden aankopen in box 3 en zo vermogen opbouwen. Met het wetsvoorstel in aantocht levert je dit straks wel degelijk een probleem op. Kom daarom nu al in actie door een externe financiering te regelen voor deze panden om daarmee de lening aan je bv af te lossen.

Zo komt dat geld in je bv weer op je spaarrekening te staan en is er voor de Belastingdienst geen vuiltje meer aan de lucht. En als je dat geld in je bv dan toch op een spaarrekening hebt staan, kun je er net zo goed nog een vastgoedportefeuille mee opbouwen, toch? Dan doe je in je bv hetzelfde als in privé.

Er zijn diverse geldverstrekkers beschikbaar om dit mogelijk te maken die onderling verschillen in hun mogelijkheden en voorwaarden. Vraag onze specialisten naar jouw mogelijkheden.

Excessief lenen

Wanneer het wetsvoorstel in werking treedt, weten we nog niet maar we begrijpen dat dit nu al vragen bij je oproept. Wil je vandaag nog weten waar je aan toe bent? Vraag vrijblijvend een telefonische afspraak aan voor een persoonlijk advies.