Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wetsvoorstel regulering middenhuur maakt investeren in energiebesparende maatregelen nog aantrekkelijker

De huurprijzen voor woningen worden vanaf 2024 sterk gereguleerd. Dat is het voorstel van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Met een wijziging in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel en het verhogen van de puntengrens voor sociale woningen vallen straks meer huizen onder de gereguleerde huur. Ben je verhuurder van woningen en appartementen? Dan kan dit grote gevolgen hebben, maar dit wetsvoorstel biedt ook kansen. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wetsvoorstel regulering middenhuur

Het wetsvoorstel van minister De Jonge kan grote impact hebben op vastgoedbeleggers. Want misschien verhuur je nu woningen in de private sector die straks in het gereguleerde middensegment vallen waardoor er een maximum wordt gesteld aan de huurprijs die je mag vragen.

Verhoging liberalisatiegrens

Het voorstel gaat uit van een verhoging van de liberalisatiegrens. Dit betekent dat je voor een woning die volgens het woningwaarderingsstelsel maximaal 1.000 euro aan huurprijs waard is, geen hogere huur mag vragen dan de maximale huurprijs volgens het puntenstelsel. Deze regulering geldt nu voor woningen tot 763 euro of 141 punten. In het nieuwe wetsvoorstel wordt dit verhoogd naar 187 punten.

Wetsvoorstel regulering middenhuur

Wijziging in toedeling punten

Naast een verhoging van de liberalisatiegrens wijzigt ook de toedeling van punten. Zo wordt er onder andere een maximum gesteld aan het aandeel van de WOZ-waarde in het woningwaarderingsstelsel. En zo zijn er nog meer woningaspecten die in het nieuwe voorstel minder of juist meer punten waard zijn. De grootste wijziging is dat een hoog energielabel meer punten oplevert dan een energielabel  D of lager. Dat biedt kansen om het komende jaar te investeren in je vastgoed en het energielabel te verhogen zodat jouw woning of appartement boven de 187 punten blijft.

Investeer in energiebesparing

Je kunt verschillende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je energielabel omhoog gaat en je woning of appartement meer punten oplevert. We geven je een aantal suggesties:

  • Plaats luchtkleppen of roosters voor een natuurlijke ventilatie. Dat is beter dan mechanische ventilatie.
  • Maak je gebruik van stadsverwarming? Gebruik dan een afleverset om energie te besparen.
  • Beschikt jouw woning of appartement over airconditioning? Dat is aantrekkelijk voor de huurder, maar kost veel energie waardoor je energielabel kan dalen. Pas daarom op met airconditioning.
  • Geef de voorkeur aan lage temperatuurtrajecten zoals vloerverwarming. Net als een elektrische warmtepomp levert dat meer punten op dan een installatie op gas.
  • Zorg voor een warmtepompboiler of doorstroomkraan voor het tapwater. Zo bespaar je energie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat de leidingen zichtbaar zijn geïsoleerd en dat de boiler zo klein mogelijk is.
  • Investeer in zonnepanelen.
  • Ben je van plan te isoleren? Een goed idee want het isoleren van alle oppervlakken aan de buitenlucht bespaart energie. Denk daarbij aan garages, bergingen, daken, trappenhuizen en liftschachten. Let er wel op dat een dikkere isolatie niet altijd meer punten oplevert; dunne hoogwaardige isolatie neemt minder ruimte in beslag en een woning of appartement met meer vierkante meters levert meer punten op.

Denk er bij al deze maatregelen aan dat je facturen bewaart en foto’s maakt van de materialen die je toepast om de kwaliteit aan te tonen. Want zonder bewijzen, wordt het minimaal aantal punten meegenomen.

Wetsvoorstel regulering middenhuur

Meer weten over hoe je jouw investering kunt financieren? Neem contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag verder en zoeken de beste oplossing voor jouw situatie.