fbpx

Kabinet breidt ondersteuning voor ondernemers vanwege coronavirus uit

de belangrijkste wijzigingen toegelicht

Laatste update: 8 april 2020

Binnen 2 minuten weet u alles over de uitbreiding van de maatregelen

Uitbreiding noodmaatregelen

Verruiming GO-regeling

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet heeft vandaag besloten om het garantieplafond van de GO verder te verhogen naar 10 miljard euro (was al verruimd op 17 maart 2020 van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro).

Met de GO helpt het ministerie van EZK zowel het MKB als grote ondernemingen. Dat gebeurt door garantie op bankleningen en -garanties (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximale garantiepercentage is vandaag verhoogd van 50% naar 80% voor grootbedrijven en 90% voor het MKB met als voorwaarde dat zij worden getroffen door corona. Het maximum per onderneming was op 17 maart al tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro.

Lagere premie BMKB-C

De premie voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) wordt verlaagd van 3,9% naar 2%. Daarnaast wordt het garantiebudget van de BMKB verhoogd van de beschikbare 765 miljoen euro naar 1,5 miljard euro.

Ook non-bancaire financiers kunnen nu toestemming krijgen om hun bestaande klanten te financieren onder de coronamodule van de BMKB.

Specifieke kredietmogelijkheden voor startups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven.

Voor startups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis, wordt het mogelijk om een overbruggingskrediet aan te vragen. Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) gaan deze kredieten verstrekken. Het kabinet stelt hiervoor in eerste instantie 100 miljoen euro ter beschikking. De verwachting is dat deze regeling in de vierde week van april toegankelijk zal zijn.

Garantie herverzekering door overheid

Om te voorkomen dat kredietverzekeraars hun limieten te ver terugbrengen, gaat de overheid leverancierskrediet herverzekeren tot een bedrag van twaalf miljard euro.

Aanvulling TOGS-regeling vanaf 15 april

Via de regeling TOGS kunnen deze specifieke groepen ondernemers sinds vrijdag 27 maart een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen. Op 7 april is besloten de TOGS-regeling aan te vullen. Daardoor hebben diverse contactberoepen zoals tattooshops, die zich eerder nog niet konden registeren, omdat ze geen specifieke code in het Handelsregister hadden, toegang tot de TOGS-regeling. Ook zijn kleinere MKB-winkeliers in de food, dienstverlening zoals taxi’s, praktijken van onder andere tandartsen, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen toegevoegd.

(bron: rijksoverheid)

Direct behoefte aan een persoonlijk advies?

onafhankelijk inzicht in uw mogelijkheden

altijd persoonlijk advies

PLAN DIRECT EEN VRIJBLIJVENDE AFSPRAAK

MET EEN VAN ONZE ADVISEURS BIJ U IN DE BUURT

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.