fbpx

Liquiditeitstekort, en dan? 3 tips!

drie tips om liquiditeitsproblemen te voorkomen

Laatste update: 8 april 2020

Binnen 2 minuten 3 belangrijke tips

Liquiditeitstekort, en dan?

Het zijn door Corona bijzondere tijden, dat realiseren we ons allemaal. De overheid biedt met een indrukwekkende krachtsinspanning veel regelingen aan ondernemers. Maar is dit voldoende? In dit artikel geven we je een aantal adviezen en mogelijkheden om jou een stap vooruit te helpen bij liquiditeitstekort.

Geldverstrekkers

Ondernemingen die ondanks maximaal gebruik van de overheidsregelingen toch liquiditeitstekort hebben of verwachten, kijken in eerste instantie naar hun (huis)bank. Naast de traditionele banken zijn er veel financiers die MKB-ondernemingen een financieringsoplossing aanbieden. Denk hierbij aan crowdfunding, factoring, leasing (sale & lease-back) en fintech-oplossingen.

Houd er rekening mee dat alle banken en overige geldverstrekkende partijen momenteel overstelpt worden door financieringsvragen van ondernemingen. Het is dus extra belangrijk om op tijd een aanvraag in te dienen. Ook verkort je de looptijd van je aanvraag, door deze zo compleet mogelijk in één keer aan te bieden en zo aanvullende vragen van de geldverstrekker te voorkomen.

Welke mogelijkheden heb ik?

Het is een onzekere tijd voor elke ondernemer en er komt veel informatie op je af.
Daarom geven wij je een aantal adviezen en mogelijkheden om liquiditeitsruimte te creëren en de slagingskans van een financieringsaanvraag te vergroten:

  1. De meeste banken en andere geldverstrekkende partijen bieden de mogelijkheid aan om uitstel aan te vragen voor aflossings- en/of renteverplichtingen van minimaal 3  tot maximaal 6 maanden.
  2. De meeste banken hebben een standaard procedure voor een (tijdelijke) uitbreiding van de kredietfaciliteit voor bedrijven die een liquiditeitstekort hebben of verwachten als gevolg van de coronacrisis. De uitbreiding wordt in de meeste gevallen in combinatie met een BMKB-regeling verstrekt. Dat betekent dat het krediet een maximale looptijd heeft van 2 jaar, een eenmalige staatsgarantieprovisie van 2% (was 3,9%) en dat jij als ondernemer (privé-)aansprakelijk bent voor de financiering. De doorlooptijd van de behandeling van je financieringsaanvraag kun je versnellen als je in één keer alle voor de bank benodigde informatie aanlevert met een goede onderbouwing.
  3. Alle geldverstrekkende partijen staan open om reguliere financieringsaanvragen in behandeling te nemen, al dan niet gecombineerd met een liquiditeitstekort als gevolg van de coronacrisis.Daarbij geven sommige partijen wel de voorkeur aan bestaande klanten en worden er soms voorwaarden gesteld aan de minimale hoogte van de financieringsaanvraag. Ook hierbij geldt dat de kans van slagen en een korte doorlooptijd worden bepaald door de kwaliteit van de financieringsvraag. 

Direct behoefte aan een persoonlijk advies?

onafhankelijk inzicht in uw mogelijkheden

altijd persoonlijk advies

Wat is een kwalitatief goede financieringsaanvraag?

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je financiering geregeld hebben. En dat de goedkeuring mede wordt bepaald door de kwaliteit van de aanvraag begrijp je vast ook. Maar wat is dan een kwalitatief goede financieringsaanvraag?

We leggen het je uit. Alle geldverstrekkende partijen willen in ieder geval:

  • De definitieve jaarstukken van 2018 en de voorlopige of definitieve jaarstukken van 2019
  • De aangifte Inkomstenbelasting 2018 of 2019
  • Een toelichting op de invloed van de coronacrisis op jouw onderneming onderbouwd met een liquiditeitsbegroting waarin de financiële impact van de overheidsmaatregelen zijn meegenomen
  • Adequaat onderbouwde aanvraag
  • Tijdig ingediend

De kern van iedere financieringsaanvraag is het vertrouwen in de continuïteit. En daarnaast dat de (toekomstige) cashflow toereikend is om aan je (toekomstige) rente- en aflossingsverplichtingen te voldoen. Daarmee overtuig je de financier.

Regel de maatregelen via Financieringsgilde

Wil je gebruik maken van bovenstaande maatregelen? Of een bedrijfsfinanciering afsluiten? Dan geven wij jou graag een persoonlijk en onafhankelijk advies. Zo krijg je weer inzicht in je financiële situatie, weet je hoe je ervoor staat en wat voor jou de beste keuze is.

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.