fbpx

Factoring MKB

Sneller groeien en investeren met factoring

Factoring MKB

Sneller groeien en investeren met Factoring

Factoring MKB: groeien zonder belemmeringen

Uw factuur binnen 24 uur betaald krijgen lijkt voor veel ondernemers te mooi om waard te zijn. Toch is dit mogelijk door uw factuur over te laten nemen door een factormaatschappij. Op deze manier hoeft u niet meer de betalingstermijn voor de facturen af te wachten voordat uw facturen betaald worden, wat kan leiden tot cashflowproblemen. Deze snelle manier om liquiditeiten vrij te spelen zorgt er voor dat ondernemers sneller kunnen groeien en investeren.

Omdat er zeer veel factormaatschappijen actief zijn, en het lastig is om door de bomen het bos te zien, regelt u eenvoudig factoring voor het MKB via Financieringsgilde. We hebben veel ervaring opgedaan met verschillende factormaatschappijen en weten precies welke factormaatschappij bij u past.

Uw factuur binnen 24 uur betaald krijgen lijkt voor veel ondernemers te mooi om waard te zijn. Toch is dit mogelijk door uw factuur over te laten nemen door een factormaatschappij. Deze snelle manier om liquiditeiten vrij te spelen zorgt er voor dat ondernemers sneller kunnen groeien en investeren.

Omdat er zeer veel factormaatschappijen actief zijn, en het lastig is om door de bomen het bos te zien, regelt u eenvoudig factoring via Financieringsgilde. We  hebben veel ervaring opgedaan met verschillende factormaatschappijen en weten precies welke factormaatschappij bij u past.

1. FACTORING MKB: WAT IS HET?

Factoring is een brede term voor het voorfinancieren van debiteuren. Als ondernemer heeft u een product of dienst geleverd, alleen duurt het enige tijd voordat u het geld ontvangt. Om de periode waarin u wacht op de betaling, kan de factuur gefinancierd worden. U verkoopt de uitstaande factoring van uw bedrijf aan een factoringmaatschappij, die vervolgens de factureren bevoorschot.

In grote lijnen zijn er twee soorten factoring. In de eerste variant, die traditionele factoring wordt genoemd, vindt er kredietverlening plaats met factuur als onderpand. In het tweede geval, ook wel American Factoring genoemd, wordt de vordering in zijn geheel overgenomen.

Traditionele factoring

Bij deze vorm blijft u als ondernemer verantwoordelijk voor het debiteurenrisico omdat de factuur enkel verpand is aan de factormaatschappij. Als uw klant besluit niet te betalen is dit verlies voor uw rekening. Bij deze vorm van factoring is het ook mogelijk dat de factormaatschappij aanvullend het gehele debiteurenbeheer voor u uit handen neemt.

American Factoring

Bij American factoring koopt de factormaatschappij uw factuur van u over en gaat het risico van wanbetaling over naar de factormaatschappij. Hierbij zal de factormaatschappij veelal contact met de klant opnemen om de betaling af te stemmen. Deze vorm van factoring is dus direct zichtbaar voor uw klanten. Bij ‘stille factoring’ wordt uw debiteur niet geïnformeerd. Enkele aanbieders waarmee wij werken bieden ook deze variant aan. Ook is de factormaatschappij altijd zelf degenen die het debiteurenbeheer doet en ook zelf beslist over de eventuele inzet van incassobureaus wanneer dit nodig is.

2. WAT ZIJN DE KOSTEN VAN FACTORING?

Er zijn diverse factoringpartijen in de markt die elk net een andere vorm van factoring aanbieden met een eigen kostenplaatje. De vergoeding die factormaatschappijen vragen is afhankelijk van verschillende factoren:

 1. Het bedrag van de factuur die u uitbesteedt;
 2. De kredietwaardigheid van de debiteur;
 3. De kredietwaardigheid van uw bedrijf;
 4. De betalingstermijn.

De vergoeding van die een factoringmaatschappij vraagt stijgen over het algemeen wanneer u veel kleine facturen heeft die u wilt uitbesteden, het risico hoger is dat de debiteur niet kan betalen, uw kredietwaardigheid laag is en uw debiteur een lange betalingstermijn hanteert. Lees hier meer over de kosten van factoring.

Om vast een inschatting te kunnen maken van de kosten die u zult maken voor factoring, heeft Financieringsgilde en rekentool opgesteld waarmee u deze snel berekent.

Snel inzicht in de kosten van factoring?
Maak in 1 minuut een korte berekening en krijg direct inzicht in de kosten van factoring!

3. VERGELIJKEN FACTORMAATSCHAPPIJEN

Factoring MKB

Er zijn veel verschillende aanbieders van factoring. U heeft daardoor een ruime keuze en u kunt de factormaatschappij kiezen die het beste bij uw situatie past.

Welke oplossing de beste is in uw situatie hangt van veel factoren af.  Heeft u bijvoorbeeld eenmalig snel geld nodig, of is er sprake van een terugkerende behoefte? Wilt u het debiteurenbeheer zelf blijven doen of liever uitbesteden? En natuurlijk is het goed te kijken naar andere lopende financieringen en verwachte financieringsbehoefte.

Zelf het antwoord vinden op deze vragen kan lastig zijn omdat er veel factormaatschappijen actief zijn. Financieringsgilde kijkt daarom met u mee naar de bestpassende factoring-aanbieder. Wij hebben veel ervaring opgedaan met verschillende factormaatschappijen en weten daarom welke voorwaarden de maatschappijen aanbieden en welke tarieven zij hanteren. Zo heeft u duidelijkheid over alle mogelijkheden.

4. VEELGESTELDE VRAGEN OVER FACTORING MKB

Wat zijn de voordelen van factoring?
 • Betere cashflow door snellere betaling van facturen
 • Lager debiteurenrisico als factormaatschappij debiteur over neemt
 • Je kunt een groter deel van je debiteuren financieren als bij een bank.
 • Tijdswinst doordat het incassoproces en debiteurenbeheer kan worden overgenomen door factormaatschappij

Kijk voor meer voordelen van factoring op het KVK ondernemersplein.

Wat zijn de nadelen van factoring?
 • Hogere kosten dan langlopende bankfinanciering
 • Klanten kunnen soms schrikken van inschakelen derde partij. Dit nadeel is er natuurlijk niet bij de variant ‘stille factoring’
Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor factoring?

De voorwaarden voor factoring verschillen per factormaatschappij. Sommigen richten zich op enkele branches en vanaf bepaalde bedragen. Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw debiteur is voldoende kredietwaardig
 • U werkt met B2B facturen
 • Er is een afgeronde prestatie (dus geen deelfacturen)
 • Betalingstermijn van minder dan 90 dagen.
Is factoring geschikt voor mijn bedrijf?

Verkoopt u veel goederen of diensten aan andere bedrijven en heeft u problemen met uw cashflow? Dan kan factoring voor uw bedrijf een oplossing zijn. Maak een afspraak met onze adviseur voor meer informatie.

5. Wij regelen factoring voor u in 3 stappen:

1. Vergelijken factoringmaatschappijen

Iedere factoringmaatschappij heeft zijn eigen voorwaarden en kostenplaatje. Wij zoeken voor u uit welke partij het beste bij uw situatie past.

2. Opsturen factuur

U maakt een factuur voor uw klant van een geleverd product of dienst en stuurt een kopie hiervan naar de factoringmaatschappij.

3. Betaling binnen 24 uur

Binnen 24 uur ontvangt u het bedrag van de factuur, minus de vergoeding op uw rekening. De factoringmaatschappij neemt vanaf nu de factuur van u over.

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

 • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.

Wat komt er kijken bij een succesvolle financieringsaanvraag?

Wij bieden ondernemers met één adviseur toegang tot alle producten, de grootste kans van slagen en nemen al het werk uit handen. Wilt u meer weten over factoring? Onze adviseurs vertellen u graag met welke zaken u rekening moet houden bij factoring.