fbpx
Financieringsadvies

Wat kost factoring?

Factoring kosten

Factoring kosten worden bepaald door 4 factoren

De kosten van factoring liggen meestal tussen de 4% en 6% van de totale factuur. Verschillende partijen bieden verschillende vormen van factoring aan, met elk weer een eigen kostenplaatje. Kosten vergelijken is dus best lastig. Wel kijkt iedere factoringmaatschappij naar het risico dat zij het geld niet (op tijd) terugbetaald krijgen. Alvast een eerste inschatting krijgen? Gebruik onze handige calculator.  

Een factoringmaatschappij vraagt een vergoeding aan jou voor het beheren van de facturen. Als je 10 facturen van 10.000 euro aan de maatschappij uitbesteedt, kost dat meer tijd en werk dan 1 factuur van 100.000 euro. Het aantal facturen dat je uitbesteedt, is daarom van invloed op de factoringkosten.
Sommige factoringmaatschappijen hanteren daarnaast nog een minimumbedrag per factuur. Als je veel kleine facturen hebt, kan dat bedrag dus behoorlijk oplopen. Niet alleen de factoringvorm is dus van invloed op de prijs maar ook de factoringmaatschappij met wie je een overeenkomst aangaat.
Wanneer je de verantwoordelijkheid voor het uitbetalen van de openstaande facturen niet wil dragen, kun je kiezen voor een factoringvorm waarbij dat risico is afgedekt. Als je deze vorm van factoring kiest en jouw debiteur failliet gaat, is dat niet jouw probleem maar dat van de factoringmaatschappij. Daarvoor brengt de maatschappij je uiteraard wel kosten in rekening.
Sommige partijen kijken niet naar de debiteur en brengen een standaard percentage in rekening. Andere partijen berekenen aan jou een percentage dat afhangt van de kredietwaardigheid van de debiteur. Voordat je een factoringmaatschappij kiest, is het dus belangrijk te weten hoe die partij de kredietwaardigheid van de debiteur aan jou doorberekent.
Een daling in je omzet of een lagere winstmarge betekent dat jouw bedrijf minder kredietwaardig is. Sommige factoringmaatschappijen nemen dat aspect mee in de kosten die zij aan je doorberekenen.
Een factoringmaatschappij beoordeelt het risico om jouw facturen voor te financieren en berekent op basis daarvan de kosten. Als een debiteur het niet eens is met de factuur die jij hebt verstuurd voor een geleverde dienst of een geleverd product en hij daarom de factuur niet wil betalen, dan berekent de factoringmaatschappij dit logischerwijs aan jou door. Jouw kredietwaardigheid is dus van invloed op de factoringkosten.

Als de debiteur een lange betalingstermijn hanteert, moet de factoringmaatschappij langer wachten op zijn geld. Daarvoor vraagt de maatschappij automatisch een hogere vergoeding. De betalingstermijn is daarom medebepalend voor de factoringkosten. Je kunt deze kosten eenvoudig verlagen door pas facturen te verkopen als je daadwerkelijk geld nodig hebt.

Factoring kosten berekenen

In 1 minuut inzicht in jouw kosten

Stel vrijblijvend je financieringsvraag

Ontvang binnen 1 werkdag advies van een adviseur bij jou in de buurt.

  • Door het formulier te versturen geef je toestemming om je gegevens beveiligd te bewaren en ga je akkoord met ons privacy statement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees verder over factoring

Martin Kanon Financieringsgilde Groningen Oost
Debiteurenfinanciering

Hoe kom ik aan een financiering voor werkkapitaal?

Nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld en de economie weer opengaat, zijn er steeds meer ondernemers die hun voorraad verder willen aanvullen om hun winkels te bevoorraden. Daarvoor hebben ze werkkapitaal nodig. Maar hoe kom je daaraan als je in de afgelopen maanden door de lockdown misschien maar weinig omzet hebt gedraaid? In dit artikel vertelt adviseur Martin Kanon van Financieringsgilde Groningen-Oost welke mogelijkheden je daarvoor hebt.

Factoring kosten - wat kost factoring
Corona

Denk eens aan factoring

Kun je het je niet veroorloven om lang op je geld te wachten? Misschien heb je nu direct minder inkomsten vanwege de coronacrisis maar heb je wel personeelslasten die elke maand betaald moeten worden. Dan is factoring of voorfinanciering een verstandige keuze. De uitstaande factuur werkt als onderpand van jouw lening. Dat geeft een factormaatschappij meer zekerheid dan bijvoorbeeld een reguliere geldverstrekker. Zo kunnen veel ondernemers die niet in aanmerking komen voor een lening toch een financiering krijgen.