Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Factoring kosten

Factoring kosten worden bepaald door 4 factoren

De kosten van factoring liggen meestal tussen de 4% en 6% van de totale factuur. Verschillende partijen bieden verschillende vormen van factoring aan, met elk weer een eigen kostenplaatje. Kosten vergelijken is dus best lastig. Wel kijkt iedere factoringmaatschappij naar het risico dat zij het geld niet (op tijd) terugbetaald krijgen. Alvast een eerste inschatting krijgen? Gebruik onze handige calculator.  

Een factoringmaatschappij vraagt een vergoeding aan jou voor het beheren van de facturen. Als je 10 facturen van 10.000 euro aan de maatschappij uitbesteedt, kost dat meer tijd en werk dan 1 factuur van 100.000 euro. Het aantal facturen dat je uitbesteedt, is daarom van invloed op de factoringkosten.
Sommige factoringmaatschappijen hanteren daarnaast nog een minimumbedrag per factuur. Als je veel kleine facturen hebt, kan dat bedrag dus behoorlijk oplopen. Niet alleen de factoringvorm is dus van invloed op de prijs maar ook de factoringmaatschappij met wie je een overeenkomst aangaat.
Wanneer je de verantwoordelijkheid voor het uitbetalen van de openstaande facturen niet wil dragen, kun je kiezen voor een factoringvorm waarbij dat risico is afgedekt. Als je deze vorm van factoring kiest en jouw debiteur failliet gaat, is dat niet jouw probleem maar dat van de factoringmaatschappij. Daarvoor brengt de maatschappij je uiteraard wel kosten in rekening.
Sommige partijen kijken niet naar de debiteur en brengen een standaard percentage in rekening. Andere partijen berekenen aan jou een percentage dat afhangt van de kredietwaardigheid van de debiteur. Voordat je een factoringmaatschappij kiest, is het dus belangrijk te weten hoe die partij de kredietwaardigheid van de debiteur aan jou doorberekent.
Een daling in je omzet of een lagere winstmarge betekent dat jouw bedrijf minder kredietwaardig is. Sommige factoringmaatschappijen nemen dat aspect mee in de kosten die zij aan je doorberekenen.
Een factoringmaatschappij beoordeelt het risico om jouw facturen voor te financieren en berekent op basis daarvan de kosten. Als een debiteur het niet eens is met de factuur die jij hebt verstuurd voor een geleverde dienst of een geleverd product en hij daarom de factuur niet wil betalen, dan berekent de factoringmaatschappij dit logischerwijs aan jou door. Jouw kredietwaardigheid is dus van invloed op de factoringkosten.

Als de debiteur een lange betalingstermijn hanteert, moet de factoringmaatschappij langer wachten op zijn geld. Daarvoor vraagt de maatschappij automatisch een hogere vergoeding. De betalingstermijn is daarom medebepalend voor de factoringkosten. Je kunt deze kosten eenvoudig verlagen door pas facturen te verkopen als je daadwerkelijk geld nodig hebt.

Factoring kosten berekenen

In 1 minuut inzicht in jouw kosten

Lees verder over factoring

factoring via verpanding of cessie
Factoring

Alles wat je moet weten over factoring via verpanding of cessie

Wil je zakelijk geld lenen door een financiering aan te vragen voor je facturen? Dan kun je kiezen voor factoring via verpanding of cessie. Een factuur verpanden of een factuur cederen komt in feite op hetzelfde neer. Want in beide gevallen levert het jou direct werkkapitaal op. Maar er zijn wel degelijk verschillen. In dit blog vertellen we je wat de termen betekenen en wat de verschillen zijn zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past.

factoring
Factoring

Uitgelichte geldverstrekker voor factoring

Je herkent het vast wel: je levert je product of dienst aan je klanten, stuurt ze een factuur maar ze betalen niet allemaal even snel. Ondertussen heb je zelf facturen liggen die betaald moeten worden maar daar heb je het geld niet voor. Dat kan voor problemen zorgen. Met factoring is dat opgelost. In dit artikel vertellen we je meer over deze alternatieve financieringsvorm en stellen we een geldverstrekker aan je voor aan de hand van een ervaring van een van onze klanten.

Martin Kanon Financieringsgilde Groningen Oost
Debiteurenfinanciering

Hoe kom ik aan een financiering voor werkkapitaal?

Nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld en de economie weer opengaat, zijn er steeds meer ondernemers die hun voorraad verder willen aanvullen om hun winkels te bevoorraden. Daarvoor hebben ze werkkapitaal nodig. Maar hoe kom je daaraan als je in de afgelopen maanden door de lockdown misschien maar weinig omzet hebt gedraaid? In dit artikel vertelt adviseur Martin Kanon van Financieringsgilde Groningen-Oost welke mogelijkheden je daarvoor hebt.