fbpx

DSCR HEEL BELANGRIJK BIJ ZAKELIJK LENEN

Maar wat is dat nu precies?

Laatste update: 25 juni 2020

Binnen 2 minuten alles over Debt Service Coverage Ratio (DSCR)

Eerst een korte vraag aan jou

Onderstaand artikel wordt maandelijks ruim 500 keer gelezen door bezoekers van onze website.  Om zoveel mogelijk vragen te kunnen blijven beantwoorden, hierbij een korte vraag aan jou: Wat is jouw vraag over DSCR?

Debt Service Coverage Ratio (DSCR)

Als u voor uw onderneming behoefte heeft aan een zakelijke lening en hiervoor aanklopt bij een bank of een andere potentiële geldverstrekker, zal de bank – of andere financier – uw verzoek kritisch beoordelen. Eén van de belangrijkste cijfers waarnaar de bank zal kijken, is de Debt Service Coverage Ratio (DSCR). Maar wat is dat nu precies?

Een belangrijk kengetal

De DSCR is een zogeheten ‘kengetal’; een verhoudingscijfer dat wordt gebruikt om inzicht te krijgen. De DSCR geeft aan wat de verhouding is tussen enerzijds de betalingscapaciteit van uw onderneming en anderzijds de financiële verplichtingen. Of in gewoon Nederlands: heeft uw bedrijf genoeg cash om aan de financiële verplichtingen (‘Debt Service’) ten opzichte van de schuldeisers te voldoen? Hierbij staat ‘Coverage Ratio’ voor ‘dekkingsgraad’: de mate waarin de financiële verplichtingen worden ‘gedekt’ door financiële middelen (geld).

Vrije geldstroom

De financiële middelen die u heeft om aan de financiële verplichtingen te voldoen, worden aangeduid met de ‘vrije geldstroom’.

De vrije geldstroom blijkt ook uit het kasstroomoverzicht. Daarom is dit voor een bank of andere financier een zeer belangrijk document.

Financiële verplichtingen

Met betrekking tot de financiële verplichtingen gaat het om het totale bedrag dat u moet betalen aan de schuldeisers.

Dit bedrag is als volgt te berekenen: Financiële verplichtingen = rente + aflossing

Het gaat hierbij om de verplichtingen ten opzichte van álle schuldeisers: banken, maar ook crediteuren. En vaak worden de verplichtingen jegens leasemaatschappijen en verhuurders ook meegerekend.

Minimale eis

Stel nu dat een onderneming een vrije geldstroom heeft van € 1 miljoen en dat zij € 100.000 rente moet betalen en € 900.000 aflossing. Dan zijn de totale financiële verplichtingen ook € 1 miljoen.

De DSCR is dan: vrije geldstroom / financiële verplichtingen = € 1 miljoen / € 1 miljoen = 1

In dit voorbeeld is de vrije geldstroom precies voldoende om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Theoretisch moet de DSCR minimaal 1 zijn, maar voor veel banken en andere schuldeisers is dit niet voldoende. Zij willen meer zekerheid en vragen een DSCR van bijvoorbeeld minimaal 1,2 of 1,3. Concreet betekent dit dat de vrije geldstroom 20% of 30% hoger moet zijn dan de financiële verplichtingen.

Aandacht voor de geldstromen

De eis van banken en andere schuldeisers dat u genoeg cash moet hebben om de rente en aflossingen te kunnen betalen, is uiteraard een logische. En voor u is deze eis een goede aanleiding om eens kritisch naar de kasstromen te kijken. Komt er wel genoeg geld binnen om uw schuldeisers te kunnen betalen? Het kasstroomoverzicht geeft hierin inzicht. Blijkt hieruit dat er te weinig geld binnenkomt, dan zult u hierop actie moeten ondernemen.

Zakelijk financieren is keuzes maken

Financieringsgilde helpt: persoonlijk en 100% onafhankelijk

Voor Financieringsgilde is er maar 1 belang en dat is uw belang

Naast de financiële situatie van uw bedrijf, bepalen uw persoonlijke wensen en inrichtingskeuze de uiteindelijke hoogte van uw rentetarief. Wilt u bijvoorbeeld veel of juist weinig aflossen. Wilt u een lange looptijd of juist een korte looptijd aangaan? Daarnaast heeft u bij sommige geldverstrekkers meer eigen kapitaal nodig en is bij anderen de lening in verhouding tot de waarde van het pand hoger. Maar hoe weet u nu wat u nodig heeft?

Zelf het antwoord op alle vragen vinden kan erg lastig zijn en het grote aantal geldverstrekkers maakt het er niet eenvoudiger op. Financieringsgilde kijkt samen met u naar de best passende zakelijke financiering. Een van onze financiële adviseurs bij u in de buurt geeft u graag duidelijkheid over alle mogelijkheden.

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.