fbpx

Hoe werkt factoring?

Veel ondernemers ondervinden problemen met hun liquiditeit, cashflow en met het vinden van een geldverstrekker die hun bedrijfsplannen wil financieren. Daarover schreven we al eerder het blog over drie veel gebruikte financieringsvormen. Dat kan ook op deze manier waarin onder andere factoring als een alternatieve vorm van financiering werd genoemd. In dit blog gaan we verder in op deze vorm van debiteurenfinanciering en leest u hoe factoring voor het mkb precies werkt.

Wat is factoring?

Bij factoring laat u uw facturen financieren door een gespecialiseerd bedrijf. U heeft een factuur naar uw klant verstuurd maar die wordt vaak pas laat betaald. Maar u heeft nu geld nodig om te investeren.  Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij u als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een factoringmaatschappij. U krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct uw geld en hoeft dus niet te wachten totdat uw facturen zijn betaald.

In stappen ziet dat er als volgt uit:

  1. U levert een product of een dienst aan een zakelijke klant en stuurt zelf de klant daarvoor een factuur.
  2. Een kopie van de factuur stuurt u naar het factoringbedrijf. Soms kunt u de factuur ook uploaden in een online afgeschermde omgeving.
  3. Het factoringbedrijf ontvangt uw openstaande factuur en checkt bij de debiteur, uw klant dus, of dit bedrag klopt. Als dat zo is, wordt de factuur gefinancierd en ontvangt u het openstaande bedrag minus de vergoeding die u betaalt voor financiering, meestal binnen 24 uur op uw rekening.
  4. Uw klant betaalt vervolgens het factuurbedrag direct aan het factoringbedrijf.
  5. De uitstaande factuur werkt als onderpand van de lening van het factoringbedrijf. Dat betekent dat als uw bedrijf failliet gaat, het factoringbedrijf nog steeds recht heeft op het openstaande bedrag van de factuur bij uw klant. Dit hangt wel af van de factoringvorm die u kiest. In het blog Welke verschillende vormen van factoring zijn er? leest u daar meer over.

In Nederland ligt de gemiddelde betalingstermijn voor B2B-facturen op 40 dagen. Als u 40 dagen moet wachten totdat uw openstaande facturen zijn betaald, kan dat tot cashflowproblemen leiden. Met factoring kunt u meestal binnen 24 uur al over uw geld beschikken. Daardoor kunt u doorgaan met uw bedrijfsvoering en groeien.

Factoring wordt ook wel factuurfinanciering genoemd en is een flexibele en gebruiksvriendelijke manier van financieren. De uitstaande factuur werkt als onderpand van uw lening. Dat geeft een factormaatschappij meer zekerheid dan bijvoorbeeld een reguliere geldverstrekker. Zo kunnen veel ondernemers die niet in aanmerking komen voor een lening, toch een financiering krijgen.

Is factoring ook geschikt voor uw bedrijf?

Factoring kan ook voor uw bedrijf de oplossing zijn als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Uw bedrijf verkoopt goederen en/of diensten vooral aan andere bedrijven
  • U heeft problemen met uw cashflow

Weten of factoring geschikt is voor uw bedrijf?

Advies nodig?

Laat uw telefoonnummer achter zodat één van onze financieel adviseurs uw vraag persoonlijk kan beantwoorden.