fbpx

Wat zijn de kosten van factoring?

Laatste update: 27 februari 2020

Binnen 2 minuten  weet u alles over de kosten van factoring

Bij factoring laat u uw facturen financieren door een gespecialiseerd bedrijf. Deze vorm van debiteurenfinanciering is de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit en er komen steeds meer bedrijven op de markt die zich als factoringpartij aanbieden. Ze onderscheiden zich door net een andere vorm van factoring aan te bieden en elke partij heeft natuurlijk zijn eigen kostenplaatje. Daardoor is het voor ondernemers best lastig om offertes te vergelijken om te zien welke partij het beste bij u past. In dit blog beantwoorden we de vraag Wat zijn de kosten van factoring.

Vier factoren

Over het algemeen kunnen we zeggen de kosten van factoring worden bepaald door 4 factoren:
1. Het bedrag van de factuur die u uitbesteedt
2. De kredietwaardigheid van de debiteur (uw klant)
3. De kredietwaardigheid van uw bedrijf
4. De betalingstermijn waarop de debiteur doorgaans zijn factuur aan u betaalt.

Het bedrag van de factuur die u uitbesteedt

Een factoringmaatschappij vraagt een vergoeding aan u voor het beheren van de facturen. Als u 10 facturen van 10.000 euro aan de maatschappij uitbesteedt, kost dat meer tijd en werk dan 1 factuur van 100.000 euro. Het aantal facturen dat u uitbesteedt, is daarom van invloed op de prijs die u daarvoor betaalt.
Sommige factoringmaatschappijen hanteren daarnaast nog een minimumbedrag per factuur. Als u veel kleine facturen heeft, kan dat bedrag dus behoorlijk oplopen. Niet alleen de factoringvorm is dus van invloed op de prijs maar ook de factoringmaatschappij met wie u een overeenkomst aangaat.

De kredietwaardigheid van de debiteur

Wanneer u de verantwoordelijkheid voor het uitbetalen van de openstaande facturen niet wilt dragen, kunt u kiezen voor een factoringvorm waarbij dat risico is afgedekt. Als u deze vorm van factoring kiest en uw debiteur failliet gaat, is dat niet uw probleem maar dat van de factoringmaatschappij. Daarvoor brengt de maatschappij u uiteraard wel kosten in rekening.
Sommige partijen kijken niet naar de debiteur en brengen een standaard percentage in rekening. Andere partijen berekenen aan u een percentage dat afhangt van de kredietwaardigheid van de debiteur. Voordat u een factoringmaatschappij kiest, is het dus belangrijk te weten hoe zij de kredietwaardigheid van de debiteur aan u doorberekenen.

De kredietwaardigheid van uw bedrijf

Een daling in uw omzet of een lagere winstmarge betekent dat uw bedrijf minder kredietwaardig is. Sommige factoringmaatschappijen nemen dat aspect mee in de kosten die zij aan u doorberekenen.
Een factoringmaatschappij beoordeelt het risico om uw facturen voor te financieren en berekent op basis daarvan de kosten. Als een debiteur het niet eens is met de factuur die u heeft verstuurd voor een geleverde dienst of een geleverd product en hij daarom de factuur niet wil betalen, dan berekent de factoringmaatschappij  dit logischerwijs aan u door. Uw kredietwaardigheid is dus van invloed op de kosten die u betaalt voor factoring.

De betalingstermijn van de debiteur

Als de debiteur een lange betalingstermijn hanteert, moet de factoringmaatschappij langer wachten op zijn geld. Daarvoor vraagt de maatschappij automatisch een hogere vergoeding. De betalingstermijn is daarom een van de factoren die van invloed is op de kosten. U kunt deze kosten eenvoudig verlagen door pas facturen te verkopen als u daadwerkelijk geld nodig heeft.

Wat zijn de kosten van factoring voor uw bedrijf?

Bereken eenvoudig een indicatie van uw kosten

onafhankelijk inzicht in uw mogelijkheden

Direct een indicatie van te verwachten kosten

altijd persoonlijk advies

Plan direct een vrijblijvende afspraak

Met een van onze adviseurs bij u in de buurt

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Door het formulier te versturen geeft u toestemming om uw gegevens beveiligd te bewaren en gaat u akkoord met ons privacy statement.