Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

4 opties voor wanneer jouw rentevastperiode afloopt

Je bedrijfsfinanciering heeft een bepaalde looptijd, een zogenaamde rentevastperiode. Dat is de periode waarin de rente van je financiering vaststaat. Tijdens deze periode betaal je elke maand dezelfde rente, ongeacht eventuele veranderingen in de markt. Aan het einde van de rentevastperiode sta je voor een keuze. Wat je kiest, kan van invloed zijn op je financiële situatie. We vertellen je graag welke opties je daarbij hebt.

4 Opties na afloop van een rentevastperiode

Loopt de rentevastperiode van jouw financiering af, dan heb je 4 opties. Wij leggen je uit welke dat zijn én wat de voor- en nadelen zijn.

 1. Kies voor een nieuwe rentevastperiode
  Je kunt een nieuwe rentevastperiode kiezen waardoor de rente op je financiering weer voor een bepaalde periode vaststaat. Hierdoor weet je gedurende de looptijd precies wat je maandelijks betaalt. Als je een nieuwe rentevastperiode kiest, let dan goed op de opbouw van de rente in het aanbod dat je krijgt. Bij het afsluiten van je financiering gold er misschien een opslag die nu niet mee van toepassing is waardoor je maandbedrag omlaag kan. Vraag een van onze adviseurs gerust om even met je mee te kijken naar het aanbod van je geldverstrekker.

 2. Kies voor een variabele rente
  Je kunt ook kiezen voor een variabele rente. Daarmee staat je maandlast de komende tijd niet vast. Het bedrag dat je maandelijks betaalt, is afhankelijk van veranderingen op de markt; stijgt de rente op de markt, dan stijgt jouw maandlast ook, en daalt de rente op de markt, dan daalt jouw maandlast in hetzelfde tempo mee.
  Het voordeel van een variabele rente is dat je profiteert van een lagere rente. Het nadeel is dat je geen zekerheid hebt over je toekomstige maandlasten.

 3. Stap over naar een andere geldverstrekker
  Wanneer je rentevastperiode afloopt, kun je overstappen naar een andere geldverstrekker. Dit levert vaak een besparing op van je maandlasten. Lees onze tips voor het oversluiten van je zakelijke lening.

 4. Pas je huidige financiering aan
  Het einde van je rentevastperiode is ook het moment om je huidige financiering te herzien. Je kunt bijvoorbeeld de looptijd aanpassen of je aflossingsbedrag verhogen. Zo verlaag je direct je maandlasten. Eenmalig extra aflossen op je financiering zonder boeterente te betalen behoort ook tot de mogelijkheden.
Rentevastperiode

Bekijk tijdig je opties

Het einde van je rentevastperiode is een belangrijk moment. Want wat je kiest, kan van invloed zijn op je financiële situatie. Welke keuze je ook maakt, doe het in ieder geval op tijd en neem een weloverwogen beslissing. Want:

 • als de rente op de markt stijgt, stijgen je maandlasten ook. Daarom is het slim goed na te denken of je die hogere maandlasten kunt dragen.
 • wanneer je rentevastperiode afloopt, is het goed om bij jezelf na te gaan of je financiële situatie is veranderd sinds het afsluiten van je financiering. Heb je sindsdien misschien extra schulden opgebouwd of wil je in de toekomst gaan investeren waardoor je nu maandelijks financiële ruimte wilt creëren? Die afweging speelt mee in de keuze die je nu maakt.

Meer weten over wat de best passende keuze is voor jouw situatie? Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.