Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn de 7 meest voorkomende bronnen voor een bedrijfsfinanciering

Heb je een zakelijke financiering nodig? Dan zijn er tegenwoordig veel aanbieders waaruit je kunt kiezen. Voor een eenvoudige kredietaanvraag is het slim eerst contact te zoeken met je bank. Heb je een grote financiering nodig voor bijvoorbeeld een bedrijfsovername of een investering in vastgoed? Zoek dan breder naar de beste oplossing voor jouw financieringsvraag. In dit artikel vertellen we je meer over de 7 meest voorkomende bronnen voor een bedrijfsfinanciering.

1. Financiering via je bank

Al jaren is een financiering via de bank de meest voorkomende vorm van financieren. Een krediet in je rekening courant biedt je veel flexibiliteit en kan de oplossing zijn voor de financiering van groei van je bedrijf, een overname of een nieuw bedrijfspand.

De meeste bedrijfsfinancieringen worden door ABN Amro, ING Bank en Rabobank of door dochtermaatschappijen zoals New10 (ABN Amro) of DLL (Rabobank) verstrekt. Als het gaat om een financiering van vastgoed zijn ook SNS Bank en Handelsbanken actief. Een financieringsaanvraag bij een bank verloopt overigens steeds meer digitaal waarbij je zelf al je gegevens invult en doorgeeft.

2. Direct lending

Heb je een wat groter bedrijf, dan loopt je zoektocht naar een financiering bij een bank vaak spaak. Je kunt dan voor bijvoorbeeld een overname terecht bij een direct lender. Caple of Riverbank verstrekken rechtstreeks, zonder tussenpersoon, een lening vanaf € 500.000 aan mkb-ondernemers en nemen daarbij vaak meer risico dan een bank.

3. Factoring en commercial finance

Bij factoring verkoop je de uitstaande facturen van jouw bedrijf aan een factoringmaatschappij die de facturen bevoorschot. Factoring is dus een vorm van debiteurenfinanciering waarbij je als ondernemer het debiteurenrisico overdraagt aan een gespecialiseerd bedrijf. Je krijgt in ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf direct jouw geld en hoeft dus niet te wachten totdat jouw facturen zijn betaald.

Factoring wordt ook wel factuurfinanciering genoemd en is een flexibele en gebruiksvriendelijke manier van financieren. De uitstaande factuur werkt als onderpand van jouw lening. Dat geeft een factormaatschappij meer zekerheid dan bijvoorbeeld een reguliere geldverstrekker. Zo kunnen veel ondernemers die niet in aanmerking komen voor een lening toch een financiering krijgen. 

Je kunt je uitstaande vorderingen ook financieren in plaats van verkopen. In de volksmond noemen we dit vaak ook factoring, maar een betere term is ‘commercial finance’. Deze vorm van financieren is vooral interessant bij grote debiteuren. Zo blijf je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor het incasseren van je vorderingen, maar financier je ze ondertussen wel tot soms wel 95%.

4. Achtergestelde lening

Als jouw bedrijf snel groeit en je hebt daar een financiering voor nodig, kan een achtergestelde lening een oplossing zijn. Ook voor een uitbreiding of een overname wordt vaak een achtergestelde lening gebruikt. Daarmee wordt bij een eventueel faillissement de verstrekker van de lening achtergesteld ten opzichte van de andere schuldeisers. Deze financieringsvorm zit tussen bancair vermogen en eigen vermogen in. Onder bepaalde voorwaarden kan een achtergestelde lening zelfs bij het eigen vermogen worden opgeteld waardoor de financierbaarheid van je bedrijf wordt vergroot. Vaak zijn er geen zekerheden gekoppeld aan een achtergestelde lening en mag je er tijdens de looptijd niet op aflossen.

5. Minderheidsbelang en preferente aandelen

Als je een financiering nodig hebt, kun je ook een samenwerking aangaan met een investmentafdeling van een bank of een participatiemaatschappij in de vorm van een minderheidsbelang in een bedrijf of een preferent aandeel. Zo trek je kapitaal aan voor de financiering van bijvoorbeeld de groei van jouw bedrijf, voor de verlaging van jouw schuld, voor een buy-out of bedrijfsopvolging.

Met een minderheidsbelang of preferent aandeel blijft het zeggenschap van het bedrijf voor het merendeel in handen van het management of de aandeelhouder(s) met een meerderheidsbelang. Wat betreft de uitkering ontvang je een vast bedrag aan inkomsten door een dividenduitkering. Wanneer de waarde van de aandelen in het bedrijf stijgen, profiteer je mee.

6. Lease

Leasen is ook een vorm om je bedrijf te financieren. Je leent daarbij een bedrijfsmiddel, zoals een auto, bedrijfswagen, machine, computer of software, van een leasemaatschappij en betaalt in ruil daarvoor periodiek huur. Er zijn twee vormen van lease: financial lease en operational lease.

Bij financial lease hoef je zelf geen geld of zekerheden in te leggen en heb je de intentie het bedrijfsmiddel aan het einde van de leasetermijn over te nemen. Tijdens de leaseperiode behoudt de leasemaatschappij het juridisch eigendom. Jij ben economisch eigenaar. Dit betekent dat je zelf zorgt voor onderhoud, reparaties en verzekeringen. Het bedrijfsmiddel staat op jouw balans.

Bij operational lease ligt het risico van waardedaling van het bedrijfsmiddel bij de leasemaatschappij. Aan het einde van de leasetermijn geef je het bedrijfsmiddel gewoon terug aan de leasemaatschappij en hoef je je niet druk te maken over de waardedaling. Bij operational lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en verzekering van het bedrijfsmiddel. In tegenstelling tot financial lease kun je bij operational lease het bedrijfsmiddel niet kopen aan het einde van de leasetermijn.

7. Crowdfunding

Bij crowdfunding financiert het publiek via een online platform jouw plannen. Vaak bestaat dit publiek uit meerdere partijen zoals particulieren, sponsors en investeerders, die allemaal een klein bedrag investeren totdat jouw investeringsdoel is behaald. De tegenprestatie stem je in onderling overleg af en kan bestaan uit winstdeling, korting op jouw product, aandelen of rente op het geïnvesteerde geld. Crowdfunding kent veel voordelen voor zowel jou als voor je funders:  

  • Marketing
    Jouw bedrijf krijgt een platform om zich te presenteren en jouw funders liften daar op mee. Zij zijn enthousiast over je bedrijf en zijn jouw ambassadeurs. Het marketingeffect dat daardoor ontstaat is groot. 
  • Snelheid
    Bij een crowdfundingsplatform zijn de lijnen kort. Jij presenteert je bedrijfsplan en je funders beoordelen dit op haalbaarheid. Vaak heb je binnen een paar dagen al duidelijkheid. Dit beoordelingsproces is aanzienlijk sneller dan bij een bank.
  • Zekerheid
    De beoordeling van jouw financieringsaanvraag vindt bij crowdfunding plaats op basis van de kwaliteit van je plan. Je hoeft vaak geen zekerheid te geven aan je funders in de vorm van een verpanding. Als je te weinig zakelijke zekerheden kunt bieden, kun je bij een bank niet altijd terecht. Via crowdfunding kun je dus ook zonder zekerheid snel een krediet krijgen. 

Regel je financiering via Financieringsgilde

Wil je een bedrijfsfinanciering afsluiten? Dan geven wij jou graag een persoonlijk en onafhankelijk advies. Zo weet je direct hoe je ervoor staat en welke financieringsvorm voor jou de beste oplossing is.