Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een liquiditeitsbegroting geeft je financieel inzicht op korte termijn

Wil je weten hoe je er financieel voor staat de komende maanden? Maak dan een liquiditeitsbegroting. Hoe doe je dat en welke gegevens heb je daarvoor nodig? We lopen het proces samen met je door.

Wil je weten hoe je er financieel voor staat de komende maanden? Maak dan een liquiditeitsbegroting. Daarmee heb je een helder overzicht van je financiële situatie op korte termijn.

Wat is een liquiditeitsbegroting?

In een liquiditeitsbegroting, vaak ook wel liquiditeitsprognose genoemd, maak je een planning van de te verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Meestal maak je een liquiditeitsbegroting op basis van een maand. Op basis van die maand kun je zelf vaak nagaan hoe je er de komende maanden financieel voor staat.

Voor wie is een liquiditeitsbegroting bedoeld?

Een liquiditeitsbegroting maak je in eerste instantie voor jezelf. De uitkomst vertelt je of jouw bedrijf geld nodig heeft op korte termijn en of je eigen middelen daarvoor voldoende zijn. Is dat niet zo, dan moet je op zoek naar een andere oplossing en bijvoorbeeld een financiering aanvragen. Wil je groeien met jouw bedrijf? Dan is een liquiditeitsbegroting essentieel om te weten hoe je er financieel voor staat.

Hoe maak je een liquiditeitsbegroting?

Om een goede begroting van jouw bedrijf te maken, ga je stap voor stap te werk. Voordat je begint, is het handig je budget voor het komende jaar te bepalen: wat verwacht je in het komende jaar aan omzet, welke kosten maak je en welke resultaten ga je boeken? Als je dat voor jezelf hebt bepaald, kun je aan de slag met de liquiditeitsbegroting.

1. Bepaal je beginsaldo

Kijk op je zakelijke rekening wat het saldo was op 1 januari. Neem dit saldo als startpunt voor je begroting.

2. Bereken je eindsaldo

Tel je inkomsten bij het beginsaldo op en trek je uitgaven er vanaf. Het bedrag dat dan overblijft, is je eindsaldo.

3. Beoordeel je eindsaldo

Werp een kritische blik op je eindsaldo. Kun je met dit bedrag voldoen aan je maandelijkse betalingsverplichtingen? Zo ja, heel fijn. Lukt dit niet? Onderneem dan actie om een betalingsachterstand te voorkomen.

Je hebt nu een liquiditeitsbegroting voor één maand gemaakt. Herhaal deze stap voor de resterende maanden zodat je een duidelijk overzicht hebt van jouw financiële situatie in de komende maanden.

Tot slot

Als ondernemer denk je vaak in kansen en kijk je optimistisch naar de toekomst. Maar durf ook kritisch naar je zelf te kijken zodat jouw liquiditeitsbegroting een realistisch beeld geeft.

Hulp nodig bij het opstellen van jouw liquiditeitsbegroting? Dowload hier het Excel-bestand om je op weg te helpen of neem contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag.

Ook inzicht krijgen in je financiële situatie op lange termijn? Maak dan een prognose en weet hoe je er het komende jaar of de komende jaren voor staat.