Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kom ik aan een financiering voor werkkapitaal?

Nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld en de economie weer opengaat, zijn er steeds meer ondernemers die hun voorraad verder willen aanvullen om hun winkels te bevoorraden. Daarvoor hebben ze werkkapitaal nodig. Maar hoe kom je daaraan als je in de afgelopen maanden door de lockdown misschien maar weinig omzet hebt gedraaid? In dit artikel vertelt adviseur Martin Kanon van Financieringsgilde Groningen-Oost welke mogelijkheden je daarvoor hebt.

Werkkapitaal, wat is dat eigenlijk?

Werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt op korte termijn, wat je direct kunt besteden aan lopende uitgaven.

“Voldoende werkkapitaal hebben is van groot belang om je bedrijf soepel te laten verlopen: om salaris uit te keren, leveranciers te betalen, facturen te betalen en je voorraad weer opnieuw aan te vullen”, licht Martin Kanon toe.

  • Bereken je werkkapitaal

Financieren op basis van je prognose

Als je als ondernemer het afgelopen jaar veel last hebt gehad van de coronapandemie en daardoor je handel zag teruglopen, is het logisch dat je minder geld hebt om je voorraad te financieren. “Dat is een beetje het kip-en-eiverhaal”, ervaart Martin. “Heb je geld nodig? Dan moet je je voorraad verkopen. Maar hoe kom je aan voorraad? Daar heb je weer geld voor nodig. Geldverstrekkers kijken bij de beoordeling van je financiering naar je werkkapitaal maar als je dat niet hebt, kom je bij sommige al niet eens in aanmerking voor een financiering. Dan wordt het soms heel lastig. 

Prognosefinanciering is dan een optie, maar is niet altijd een oplossing.”

Inzicht krijgen in je financiële situatie op lange termijn? Maak een prognose
 

Diverse financieringsoplossingen

Gelukkig zijn er wel degelijk mogelijkheden om ondernemers in zo’n situatie te helpen aan een financiering, weet Martin. “Bij de financiering van werkkapitaal denkt men vaak aan een rekeningcourantkrediet. Maar er zijn meer mogelijkheden die soms veel beter passen bij je behoefte. Zo kun je je machines verkopen aan een leasebedrijf en het vervolgens weer terugleasen. Je maandlasten gaan dan weliswaar omhoog door de lease maar je krijgt ook ineens een groot bedrag van je machines bijgeschreven op je rekening. Daarmee kun jij je voorraad weer financieren.

Een andere oplossing is een kortlopende lening of, als je in de B2B-business zit, is factoring een mogelijkheid; dan verkoop je de uitstaande facturen van jouw bedrijf aan een factoringmaatschappij die de facturen voorschiet.”

Goed onderbouwd verhaal

“Ook al heb je het de afgelopen maanden zwaar gehad met je bedrijf, er is vaak een oplossing om je te helpen aan een financiering”, benadrukt Martin. Daarbij helpt een adviseur van Financieringsgilde je graag. “Een goed onderbouwd verhaal verhoogt de succeskans merken we in de praktijk. Wij kijken naar je cijfers voor corona, tijdens corona en proberen een prognose te maken voor het komende jaar. In ons verhaal laten we aan de potentiële geldverstrekker zien waarvoor je het geld nodig hebt en hoe je van plan bent de financiering op termijn weer af te lossen.

Kijk, als jij aangeeft dat je snel wilt aflossen en wij een gedegen overzicht maken waarin we per maand laten zien hoeveel ruimte jij hebt, geeft dat een geldverstrekker zekerheid en is hij eerder geneigd een lening voor langere termijn te verstrekken. En met een financiering heb jij net wat meer lucht om je te focussen op jouw bedrijf”, legt Martin uit.