fbpx
Financieringsadvies

Nieuw bedrijfspand in 2021? Houd rekening met hogere overdrachtsbelasting

Overweeg je komend jaar een (nieuw) bedrijfspand te kopen? Of wil je beleggen in vastgoed? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 waarschijnlijk 8% overdrachtsbelasting. Dat is een nieuw wetsvoorstel van het kabinet dat naar verwachting dit jaar wordt goedgekeurd. Waarom dit voorstel er ligt en wat dit voor jou betekent, lees je in dit blog.
Onderwerp
Je leest het binnen
Datum plaatsing

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven als je een onroerende zaak koopt of krijgt. Dat kan een woning zijn, een bedrijfspand of een stuk grond. De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%. Voor niet-woningen wordt al jaren 6% overdrachtsbelasting geheven.

Wat verandert er volgens het voorstel vanaf 1 januari 2021?

  • Koop je volgend jaar een (nieuw) bedrijfspand of een stuk grond voor een nieuwe woning? Dan betaal je bij de overdracht 8% belasting in plaats van de huidige 6%.
  • Voor starters op de woningmarkt is het lastig. Daarom stelt de overheid voor om de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar te schrappen.
  • Daar tegenover staat dat beleggers meer moeten gaan betalen. Heb je al een eigen woning en koop je een woning aan om te verhuren? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting.

Waarom wordt de overdrachtsbelasting op niet-woningen verhoogd?

De regering wil het bedrijfsleven laten meebetalen aan het Klimaatakkoord waarin staat dat Nederland de uitstoot van CO₂ de komende jaren flink terugdringt. Door de overdrachtsbelasting op niet-woningen per 1 januari 2021 te verhogen, ontvangt de overheid extra belastingopbrengsten die ze wil gebruiken voor de uitvoering van het Klimaatakkoord. Volgens de eerste berekeningen levert dat alleen volgend jaar al bijna 300 miljoen euro op.

Wat wordt er verstaan onder niet-woningen?

Zogezegd bedraagt de overdrachtsbelasting voor woningen 2%. Voor niet-woningen is dit nu nog 6%. Of je aankoop dus wordt gezien als een woning of niet scheelt je dus nu 4% en straks zelfs 6% belasting. Bedrijfspanden, hotels, pensions maar ook grond voor woningbouw, ziekenhuizen en aanlegplaatsen voor woonboten worden gezien als niet-woningen.

Wanneer er sprake is van een woning lijkt duidelijk: wanneer de onroerende zaak die je koopt of krijgt, bestemd is voor bewoning. Er is echter een grijs gebied als het gaat om oude woningen die nu worden gebruikt als kantoor of praktijk. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de bouwkundige aard van het pand en meestal niet naar de huidige bestemming. Dat levert nog wel eens wat discussies op; of jouw pand toch wordt gezien als een woning bespaart je immers veel overdrachtsbelasting.

Zakelijke hypotheek nodig?

In 1 minuut inzicht in je maandlasten

Bereken direct je maandlasten

Verandert jouw bedrijfssituatie binnenkort en krijg je te maken met overdrachtsbelasting? Wij helpen je graag verder.

Ontvang binnen 1 werkdag advies van een adviseur bij jou in de buurt.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.