Duurzaamheid
Een duurzame financiering betekent dat er bij het financieren van een project rekening wordt gehouden met de impact op de planeet en de maatschappij. Er zijn verschillende vormen van duurzame financiering zoals een groene lening, crowdfunding en impact investing. Een groene lening is specifiek bedoeld voor het financieren van duurzame projecten zoals energiebesparende maatregelen of de aanschaf van duurzame apparatuur. Met crowdfunding kun je een financiering krijgen vanuit de gemeenschap die in jouw bedrijf gelooft. Impact investing is gericht op de financiering van een bedrijf dat naast financiële winst ook een positieve impact heeft op de maatschappij en de planeet.
Welke type financiering je ook kiest, we geven je 5 tips over hoe je het beste een financiering vindt voor jouw duurzame project.
1. Maak gebruik van subsidies en regelingen
Voor ondernemers die willen investeren in duurzaamheid zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar. Zo is er de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bij deze regeling kun je een deel van de investeringskosten van de fiscale winst aftrekken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) regeling.
2. Kies voor groen lenen
Bij groen lenen maak je als ondernemer gebruik van een groene lening met een lage rente. Het geld dat jij leent voor jouw project investeert de financier in duurzame projecten zoals bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen of de aanschaf van elektrische auto’s.
3. Denk aan crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve manier van financieren waarbij je als ondernemer geld ophaalt bij een grote groep investeerders die gelooft in jouw bedrijf. Je kunt je bij crowdfunding ook specifiek richten op duurzame projecten. Dat maakt het voor investeerders die dat thema hoog in het vaandel hebben staan aantrekkelijk om voor jouw initiatief te kiezen.
4. Breng je leveranciers in kaart
Als je wil investeren op het gebied van duurzaamheid, kijk dan ook eens naar de mogelijkheden bij je leveranciers. Vaak hebben zij al duurzame initiatieven doorgevoerd waar jij met jouw bedrijf op kunt aanhaken. Zo kun je samen werken aan een duurzame toekomst en financieel voordeel behalen.
5. Schakel een onafhankelijk adviseur in
Een onafhankelijk adviseur inschakelen, is altijd een goed idee. Want een onafhankelijk adviseur kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en kan je helpen bij het vinden van de juiste financieringsvorm voor jouw duurzame initiatief.
Een adviseur kan ook namens jou in gesprek gaan met verschillende financiers, waaronder banken, om zo de beste financieringsvoorwaarden voor jou te regelen. Met een onafhankelijk adviseur ben jij straks verzekerd van een passende financiering en worden jouw duurzame plannen werkelijkheid.
Meer weten over de financiering van duurzame initiatieven? Maak een afspraak met een van onze adviseurs. Met 50 vestigingen door het hele land is er altijd een bij jou in de buurt.