Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waarom een goede kredietwaardigheid van invloed is op jouw bedrijfsfinanciering

Bijna iedere ondernemer heeft een financiering nodig om zijn bedrijf te laten groeien; om uit te breiden, te investeren in nieuwe machines of apparatuur, of gewoon om je cashflow te verbeteren. Als je een financiering aanvraagt, speelt jouw kredietwaardigheid een belangrijke rol. Daarmee ontvang je betere leningsvoorwaarden en lagere rentetarieven. In dit artikel vertellen we je meer over de invloed van de kredietwaardigheid op jouw bedrijfsfinanciering en wat je er zelf aan kunt doen om die te verbeteren.

Wat is kredietwaardigheid?

Kredietwaardigheid wordt uitgedrukt in een cijfer en geeft de betaalmoraal van een zakelijk of natuurlijk persoon weer. Met andere woorden: de kredietwaardigheid van jouw bedrijf zegt iets over jouw financiële betrouwbaarheid. De kredietwaardigheid wordt berekend op basis van een kredietrapport.

Hoe wordt kredietwaardigheid bepaald?

In Nederland zijn er verschillende kredietbureaus die de kredietwaardigheid vaststellen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is de bekendste voor een consumentenkrediet. Het BKR registreert leningen en kredieten van consumenten en houdt bij of deze op tijd worden terugbetaald. Heeft een consument een betalingsachterstand op lopende leningen of kredieten, dan wordt dit geregistreerd door het BKR. Die registratie kan invloed hebben op toekomstige aanvragen voor een krediet of lening.

Voor de kredietbeoordeling van een bedrijfsfinanciering worden in Nederland vaak andere gegevens gebruikt. Dan vormen financiële rapporten, balansen, winst- en verliesrekeningen de basis voor de beoordeling. Ben je benieuwd naar de kredietwaardigheid van jouw bedrijf? Vraag een van onze adviseurs om dit te bepalen en je hebt snel duidelijkheid.

Het belang van een goede kredietwaardigheid op je bedrijfsfinanciering

Een goede kredietwaardigheid is cruciaal voor je bedrijf. Daarmee maak je meer kans op goedkeuring van je financieringsaanvraag en krijg je vaak gunstige leningsvoorwaarden. Een goede kredietwaardigheid versterkt ook je positie om in de toekomst een nieuwe financiering aan te vragen.

De impact van kredietwaardigheid op jouw bedrijfsfinanciering

Wat de impact van de kredietwaardigheid is op jouw bedrijfsfinanciering laten we zien aan de hand van een voorbeeld.

Stel je wil een financiering afsluiten van € 100.000 met een looptijd van 5 jaar. Met een kredietwaardigheid van 750 kom je dan in aanmerking voor een rente van 4%. Dit betekent dat je maandlast uitkomt op € 1.841 en dat je totaal € 10.464 aan rente betaalt gedurende de looptijd van je financiering.

Als je dezelfde financiering wil afsluiten met een kredietwaardigheid van 600, ontvang je echter een rentepercentage van 8%. Daarmee komt je maandlast uit op € 2.028 en betaal je in totaal € 21.693 aan rente gedurende de looptijd. Zo zie je dat een goede kredietwaardigheid je ook financieel voordeel kan opleveren.

Hoe verbeter je de kredietwaardigheid van jouw bedrijf?

Het is absoluut mogelijk om je kredietwaardigheid te verbeteren, maar dit kost wel tijd en inspanning. Ga in gesprek met een van onze adviseurs om te bekijken wat er mogelijk is binnen jouw situatie en laat je adviseren hoe jij je kredietwaardigheid kunt verbeteren. Over het algemeen kun je dit als volgt aanpakken:

  • Controleer regelmatig je kredietrapporten op eventuele fouten
  • Zorg dat je betalingen altijd op tijd zijn
  • Zorg voor een gezonde financieringsstructuur

Deze factoren beïnvloeden jouw kredietwaardigheid. Nu je dit weet, kun je proactief jouw kredietwaardigheid beheren en opbouwen. Dit is weliswaar een proces van de lange termijn, maar wel essentieel voor de financiële gezondheid van jouw bedrijf.

Voor een geldverstrekker is het erg belangrijk dat de financieringsstructuur van je onderneming gezond is. Is dit niet het geval, dan loopt de geldverstrekker relatief veel risico dat jij niet aan jouw rente- of aflossingsverplichtingen kunt voldoen. In het artikel Een gezond bedrijf begint bij de balans vertellen we je hier nog meer over.

Tot slot

Een goede kredietwaardigheid is onmisbaar als je op zoek bent naar een bedrijfsfinanciering. Met een goede kredietwaardigheid kom je niet alleen eerder in aanmerking voor een financiering, maar je ontvangt ook gunstige voorwaarden. In een persoonlijk gesprek met een van onze adviseurs hoor je meer over hoe je jouw kredietwaardigheid kunt verbeteren. Want als je proactief je kredietwaardigheid beheert en waar mogelijk verbetert, maak en houd je je bedrijf financieel gezond.

Meter weten over jouw actuele kredietwaardigheid? Als kredietspecialist helpen we je graag. Maak vandaag nog een afspraak met een van onze adviseurs en je krijgt direct inzicht in jouw persoonlijke situatie.